Rajin baca la , drop coment yau !


About Me

My photo
Wahidatul Akmar Ahmad Kamal . Pendosa yang tidak pernah alpa untuk memohon Cinta DIA . Moga Allah Redha Jalanku . Moga Allah Paut Hatiku . Moga Allah Sudi Dekat Denganku . Walaupun aku Pendosa , namun aku yakin , harapanku selalu ada :) Allah , Iringi setiap derap langkahku . Moga Ianya Penuh Redha ^^

Wednesday, December 26, 2012

Hari Pernikahan :)

Bismillah :) 
Kali ini Posting ana adalah sekadar gambar dan cite sikek2 je ya .nanti kisah cinta antara wan muhamad izat bin wan muhamad anas dan rohani bt hashim ini bagaimana ^^ alhamdulillah , barang sesiapa yang menjaga kesucian agamanya , maka Allah menjaga kesucian dirinya :) siapa kata nikah muda tu susah ? siapa kata nikah muda tu memusnah ? silap besar ^^ bak kata UAI , molek la nikah awal ya ~ terjaga segalanya ,, :) oke ,kita mula ya .scroll smpai bwah untuk entri ni  contohi mereka hihihihi :p

tarikh nikah : 24 disember 2012
pasangan ; Wan Muhamad Izat & Rohani .
Lokasi : Masjid Kedai Buloh Kota Bharu Kelantan .


Majlis pernikahan ini buat sekaligus dengan kenduri :) alhamdulillah kecil-kecilan sahaja dan berjalan lancar walaupun kelantan sekarang musim tengkujuh , hujan yang berpanjangan dan banjir di beberapa kawasan . Namun , hari pernikahan mereka alhamdulillah , tidak lah hujan lebat dan cuaca sedang2 shaja .alhamdulillah :)  ana tiba di kelantan pada 21 disember 2012 dan bergerak ke machang terlebih dahulu untuk menemui *ma ( hajjah narimah ) , *abah ( haji Muhamad Nordin ) *kak teen ( fadhleen qarteene ) *kak lini ( nur fazlini ) dan *baby kak teen ( qays yang montel ) ^^ terima kasih segala pemberian :) Insya Allah , ada rezeqi , ada  Jodoh , kita jumpa lagi ya ^^ bergerak ke Kedai Buloh kota bharu pada malamnya selepas solat Jama' .Persiapan dirumah juga sudah dilakukan .alhamdulillah .dapatlah membantu sedikit sebanyak :) mana yang mampu ,, ^^ Disebabkan Hujan , Baju nikah akak kotor , terkena percikan lecak , *baju sidai kat luar ==' termasuk tudung ana yang dipakai hari nikah nnti .*koyaa ,, mcam kita nak nikah .hee .spin mala sbelum nikah , memang satu dugaan la , Cuaca lembab , baju memang susah kering,ikhitar paling last , letak depan kipas :p tapi , over all .persiapan oke belaka ^^ sempat berkenalan dengan anak2 buah tersayang :) cik ida sayang ko awok2 sokmo tau ^^ begin ~ pagi itu ,, akak lewat siap nak pi akad nikah .terkocoh-kocoh la, tambah pula dengan hujan renyai-renyai :p

ibu mertua dah mesej , ada dimana ani ? :p
tengok rilek je kakak ana ni , macam tak gementar goh .huu ,hom la,,si suami sangat lah pemalu :p

peyo mesej agak2 ? cek abe kaaa ? :p

yang menghadiri majlis akad tak ramai , cukup sekadar sekeluarga belah laki , sekeluarga belah perempuan :) dan ana ,serta dua lagi sahabat sebagai wakil sebelah perempuan ^^ 

cuaca hujan , diluar masjid , bergambar bersama kak dan payung :p

family sebelah lelaki :)
Nak akad ingat memang kut dalam :) tapi ,, pintu kunci meyh ,, jadi .diluar lah akadnya akan dijalankan , time ni , sedang menanti tok ime maghi :)

time ni dah nmpak resah sikit , :p

Haa , duk duduk2 ni , tiba-tiba tanya , "beg duit akak mana ?" haha :p tertinggal dalam kereta , kak la pi amek :p


pahlawan dah duduk dah tu , bersedia :)



selesai tandatangan , terketar-ketar .baru rasa kak ya ?:P



merasakan debaran :) Bila turn ana ni ? :p

melihat dan mendengar tok ime baca :) serius dah time ni , takut jugak :p

itu dia lafaz SAKINAH :')

Ha part ni , buleh ah cito sikek dehss ? abang izat salam tok imam , pah tuk imam lafaz lah ,,,
 " aku nikahkan akan dikau , Wan Muhammad izat bin wan Muhamad Anas dengan Rohani binti Hashim ...... "
dokdam ( xsempat ) tok ime ngelafaz , abang izat potong ,

" aku terima nikahnya .. "

pah tok ime marah , hak3 :p tok ime kata ginim ..
" nanti , tak abih lagi ."

terkekek ana dan yang lainnya , huii ,,,xsabar sumgoh cek abe niiiii ;p
Sudahnya lafaz ..
" aku terima nikahnya , dengan mas kahwin yang disebut " * gini la kut , xklear sgt , jauh skek .hee
Alhamdulillah , maka berakhirlah zaman bujang mereka :) lepastu !! abg izat salam ayah kak , terus bangun nak mai ke kak , tok imam kata
" nanti ,, ada nak kena bgi ni ." haha .sekali lagi tergelak :p
tok imam nak bagi sampul hak borang pengantin sain tadi rupanya , abang izat tak sabar dah die :p
pah pi salam tok imam , bukan nak salam ayah kak .haha .
xpe, kita faham .dia nervous la tu :)

tu , abe izat tak betah .tak tahu nak buat gumana :p


sarung cincin , sekaligus pembatalan air sembahyang :)


sarung cincin pada sang suami :)

aiiiii , nak tanya lagi kena buat apa lepas sarung cincin ? salam r abe :p
pengantin kita :)

dari kiri .kakak abg izat .kak ani , abg izat .abg ipar abg izat :p pening tak ? haha
bersama ibu mertua :) *cikgu sekolah menengah sendiri :p

abg izat , ayah mertua *abg izat , kak ani :)

Keluarga Abang Izat :)

Najwa , ana , akak ,dan asma :)


eh2 , apa pulak gambo benda alah ni kan ? ala2 romantik gitu weeehhh :p hee ,
23 disember adalah tarikh kelahiran ana :)jadinya ..family buat suprise .hee .alhamdulillah , menghargainya,, walaupun sesimple mungkin kek span tu , ada bunga siap .hak3 , thanks alot ,, sayang abang2 and kak2 sokmo :)


bunga tu yang mahal tu , lawa :) fresh dari ladang :p

Oke :) sampai sini je gambar yang diupload :) harap oke lah gmbar tu ^^ bnyak lagi , tapi rasanya .cukuplah setakat tu , nnti upload gmbar nikah ana plak :p






okesss ..wahida pun nak juga ~ :) tunggu turn ana lak r yehh ..ma'assalamah .. :)






Thursday, November 15, 2012

Just Go On Wahida ~

Begin with Bismillah .With beautifull Asma Allah .With Perfect sifat Allah :)) Jat'aime Allah ^^
First and foremost , Thanks to My Lovely Mother , Hasnorida Bt Hassan , Without her , I can't stand now :')
Also syukran to my beloved siblings , Along .Ikim .Najwa and man ^^ 
*pstt , pehal wahida koya2 pakai english words nihhs ? haha 
eh2 .kome tak tahu ke , wahida belajar Muet lepas Stam tuhari ? haaa ~ jangan pandang ku sbelah mata .hua3 ~
oke la oke la .straight to the point .^^ hai semua ! lama dah wahida tak posting ,kali ni baru berkesempatan dan ada mood nak menaip panjang2 .ngee .apepun .wahida dah tamat exam stam 23 oktober yang lalu .Overall oke .alhamdulillah .dan wahida harap doa sahabat2 jela .untuk doakan kejayaan wahida .biar wahida dapat mumtaz sofi ~ dapat fly ke mesir .^^ ameeen ! *korang ! ameenkan cepat .! :)

Bila dah habis stam ni , bnyak benda yang wahida terfikir .sebab , hidup wahida tanpa ayah , serius memeritkan .syukur wahida masih punya mak .mak yang sanggup tanggung kehidupan dan kos sara hidup wahida and adik2 .*tak termasuk along, sbb dia dah kerja .so ? wahida kena tolong mak .wahida kena cari kerja .dan itulah yang paling wahida rasa berat .tahu sbb apa ? ehehehe .sbb wahida dah pernah kerja dlu .^^ .*bila dah kerja , rindu nak belajar tu mmg menggunung gila :)
serius .adek2 yang 'ter'ziarah blog akak ni .hehe. kome akan rasa bila kome keje smentara tggu nak wasal korang punye stdy :)) tapi , syukur dan alhamdulillah andai kata , mak ayah korang boleh support korang sambg study .:)) satu anugerah dan nikmat yang korang dpat dari ALLAH , so ? say ape ? Alhamdulillah :') Mehnah dan Ujian kita lain2 .kan ? wahida dengan ujian wahida .dan sahabat2 dengan ujian sahabt2 sendiri. tapiiii ~ Alhamdulillah sangat , Allah masih berikan Wahida kekuatan .berikan wahida rasa bahagia .:) dan berikan wahida rasa syukur. :)) *Allah sayang Hambanya ^^

oke , Intiha of exam stam , of course la budak stam semua akan pulang ke kampung masing2.pendek kata bawak haluan masing2.termasuklah wahida .tapi, yang sedihnya bila ~ perpisahan itu tiba .huhu T_T
even wahida tak tunjuk pun .deme tahu wahida sedang menahan kesedihan. haha .stop it wahida .sudah2 la ego tu .ngeee ~ apepun .walau jarak kita berbatu , namun .ukhuwah kita tetap padu .rabithah kita tetap kuat ! wahida sayang kome sampai syurga ! :))

dari kiri ,kak mimi ,kak habsah ,cikgu sara ,aisyah ,kak aen, kak wani,ustazah,
bawah dari kiri ,cikgu zah ,lyana ,tikah ,nurha ,ina :)

wahida akan rindu korang :)) oke. lepas habis stam .esoknya dah balik rumah .sebab , 3 hari lepas tu raya haji .so selalunya wahida tangguh balik rumah , kali ni takleh tangguh dah , sbb nak raya kan .satu lagi , sebab ,kena tolong opah and emak kat rumah .persiapan raya ^^ raya kat sni takdela semeriah raya dikelantan and terengganu ,tapi apepun seronok .dapat solat raya ^^ dapat duet raya .==' *wahida kau dah besar laaa ~ huhuhu .boleh la kata penat sbb balik tu sendiri kan .memang tahap habis berdikari dah tu .ngeee ~.lepastu kena setel pulut dua periuk besar .hailaaa ~ memang leteh tahap petalaaaaa punyaa ~ ngaaa .Bio laa ~ pulut yang dimasukkan dalam daun palas tu wahida baca doa pengasih .sapa makan akan terksasih kat wahida .huhuhu :p *gurau2 .heee. Untung gak la buat bnyak .sebab ? boleh bawak balik ehya .
*wahida dah habis stam pun nak pi skolah balek ?
naaaa ~ wahida pi sebab ade agenda laen .jeng ! haha ! and lagi satu sbb ade kelas Muet , tu yang kena datang .^^ pada siapa yang berminat la pun nye .kalau takse , tak maghi xpo ~ haaa .maghi doh kelate yo .. huhuhu .nak tahu ape agenda wahida lagi ? hee ! terjah !! 

kakak kesayangan ^^ kak rohani 

apesal tetiba wahida wak masuk gmba kak mi ni kan ? *nama mnja kak rohani kak mi .hehe .
sebab , inilah agenda wahida . .hehe *evil ~
wahida fly ke kelantan pada tarikh 30 oktober .yeah ! akhirnya .dapat gak ke kelantan secara sendiri ,lepas pi trip ke kelantan terengganu ngan STAM bulan 6 yang lalu .xpuas jale takdop pitih .tak puah gok derak ikut trip .ngee ~ so wahida mengambil keputusan utk derak bertiga .campur kak ani jadi 4 orang lah .:)) 
tiket 9.30 pagi , sampai ke KB jam 6 petang jugak la.mau patah pinggang duk dale bas tu ~ huhu .tido banyakkk .ngeh3 .ops ! lupa , yang menyertai wahida utk ke kelate ni adalah ,wawa onyet dan asma bam ~ huhu .nanti wahida upload picca neh ? kita cerita dlu .:))
oke , sampai di terminal KB , kak mi jemput untuk dibawa pulang ke rumahnya di kedai sulong .==' eh ? betul ke kak mi ? ngee .tapi2 ! dekat2 ngan Pantai Cahaya Bulan .^^ keluar selekoh , straight je ~ sapa .hehe.*cerita macam muhong jah wahida .hehe. 
eh ,mmg cepat la sapa , naik kete la tapinyaaa .huhu ~ :p

Family kak mi menyambut kami baik .alhamdulillah ^^ .dan secara otomotisnya .==' erk !
secara automatiknya , kami menjadi anak angkat mak abah kak mi .so ? kak mi akak kami laaaa ^^ sayang kak mi .hehe .dan sayang mak abah juga .:)) nak upload ,xde gambar .:)) insyaallah ,kalau ada rezeqi lagi wahida akan ziarah pada bulan disember ni .:)) sebab abg sulong kak mi nak menikah .^^ .sekaligus ke ~ hehe .ziarah kan ,.mesti ziarah bnyak tempat :)) 
ouh ya, pada awalannya , niat kami adalah untuk menetap di KIAS ( kolej islam antarabangsa Sultan Ismail Petra ) , disebabkan ada musykilah tertentu , kami tidak dibenarkan .sedih jugak la ~ sebab kak najah cakap boleh nak tumpang .bila conform semula , xboleh .xpela .allah mengatur yang terbaik .call la kak mi , kak mi kata  dia cuti sampai 3 hb 11 ! alhamdulillah ! memang peluang duk umah kak mi la ni .:)) dan lagi satu , rancang2 nak balik hari jumaat .lajak la hari sabtu .alang2 kak mi nak balek malam tu ke UUM , kami balek malam tu ke PERAK :))

sepanjang kami duk dikelantan , rumah kak mi :)) perhati keluarga kak mi :') seronok .
andai la family wahida lengkap dan sebahagia ini :) tapi Allah lebih tahu jalan mana terbaik untuk wahida kan .wahida redha dan menerima dengan hati terbuka dan penuh cinta pada DIA yang mengurniakan segala ^^ .
oke, kami dtang umah kakmi 30 , .31 hb oktober , kak mi tanya , 

'nok tubik mano adek2 ku?' *senyum
*semua senyum , buat muka dok tahu .haha
'mano2 la kak .mano hok best ?'
kak mi gelak .
'akak tak tahu mno best .tak jale diklate.'
memang orang kelantan takkan terjah kelantan sendiri .hehe.dia akan terjah negeri orang len .huhu

wahida pun cakap .'kak , kito pi pxb neh ?'
'pcb kito gi nnti , awa gi dek .hehe.'
*jeda.
'ha , cubo tra tanyo najah .'
good idea la tu .

so , keputusannya , kitorang siap2 , amek kak jah kat KIAS , derak KB ,tapi bukan jalan mana pun .dah berjalan tu ,pastu  jalan jem , gi servis cermin kete kak mi yang tetiba stuck bila kak jah masuk kete .haha .singgah masjid untuk solat .mesti la lapar ~ so ? singgah KFC .dan kak najah yang belanja ^^ thanks kak najah .yeaaa ! :))

kak najah and kak mi :))

cadang2 lepas make nak pi wakaf che yeh .kata kak jah nak cari jersi bui ke wahida .alaaaa ~ jersi kelate tu .hehe .wahida pernah minta dlu .pahtu kak jah kata , tggu dia dapat duet dlu .actly wahida saje je ~ ^^ tapi dalam saja tu ada gak r harapan nak2 jersi tu .ngeeee ! tak mengharap pun ^^ tapi tak sempat dah , sbb dah lewat .nanti nak hntar kak jah lagi .pahtu nak balik umah , jalan jem ~ ngeee .so ? elok turun floor bawah , npok big apple , kak jah tnye la , 'nak tu ke ?' cakap laa , nak ! haha .kak jah belanja .! dpat la big apple sokre so .:)) thanks kak najah .len kali leh blanja lagi .hui3
and bila dirunding2 balik ngan JTK aspuri Kias , kitorang dibenarkan menginap di KIAS selama semalam shaja .oke la tu dari xlea langsung an ~ kami dok di KIAS pada hari Khamis :) kirenye 1 hb november :))
Kakak kias menyambut *xdela sambut .hehe kire melayan kami baik la.alhamdulillah .sebab apa duk kias ? 
firstnya , sbb nak luang masa dengan kaka najah :) maklum lah , lama dah wahida tak lepak dan borak dan tidur skali ngan kak jah .^^ 
tapi , xdela borak sangat , xdela lepak sgt , dan xdela luang masa sgt .atleast , wahida dpat ade dekat dia .wahida tahu , dia dah ada yang istimewa .^^ mungkin yang lebih serasi dengan peringkat umur dia sekarang :)) wahida oke .kak fah orang panggil kak tu :) glad to know you kak fah :) take care my beloved sister :))

anda yang keduanya , sebab esok wahida kena pergi ziarah 'ma' and 'abah' di machang :))
*first time la ! mmg takut .~_~ tapi tak tahu mana datangnya keberanian wahida .huhu .kak jah kena ikut , tu yang nginap di kias utk mempermudahkan urusan .:)) malam tu tgok lappy kak jah .asmaa bam kena jahitkan tdg kak jah .wawa tdo jeeerrk .hehe. dan wahida ? usya lappy kak jah .hehe .tahan lapar ! lupa nak beli bekalan makanan time kak mi hntar tu .alamatnya ? berlapar la dimalam hari.huhu ~ siang tu , kak mi bawak gi KB mall .ececeh , cadangnya nak riadhah men bowling .
what kak mi ! maen bowling ? wahida dah la pakai jubah ni ~ huhu .eh2 .pakaian tak menghalang eaa ~ :)) pakai jubah pun bleh men bowling apeee ~ hee.tapi masalahnya , wahida tak pandai men bowling langsung .game boleh la cite .wahida winner .ngeh3 .
masuk2 je dalam tmpat tu .semua mata memandang kearah kami .wahida gelak je .sama la wawa ngan asma pun ~ haru2 .unbelievable ! pastu kak mi kata ramai ~ dengan selambe badaknyaa ~ keluar semula .then , wahida pun ajak kak mi pi kedai buku ^^ 
wahida ni pantang nampak kedai buku .ade saje nak dibelinya .lagipun , anak buah wahida suh belikan buku Hlovate :) nak cari lah .sbb cari merata2 dah.xdak .sbb Hlovate ni mmg laris karya dia .first masuk kedai buku tu mmg xde langsung .yang ada , 'contengan jalanan' .give up dah nak cari .sedeh ada gak .hehe. beli la satu buku motivasi .tajuk dia 'Tentang Cinta' karya Pahrol mohamad Juoi .:)Asma beli Beduk Diketuk .Krya Pahrol Jugak ^^ Jalan sat . Beli Ice blog :)) Then ! wahida tergerak hati nak patah balik pun .singgah popular ! dan Alhamdulillah , buku2 yang ditempah anak2 buah wahida ada kat situ :)) allah menggerak hati :))

Malam tu , tdo ngan kak jah ^^ dan pagi tu ,lepas baca yassin .godek lappy kak jah bukak cite hantu .haha. wahida mnat horror dan thriller :)
tgok sat jela .sbb ade yang akan pikap jam 11 nnti untuk dibawa pulang bertemu 'hajjah Narimah' dan 'haji Mohamad Nordin' :') terharu sebenarnya , sbb dpat jumpa 'ma' and 'abah' ni :) then ~ bila dah ade msj masuk hp .. 

'dah sampai dah kat depan sakan ni'

dari saat tu sampai kerumah , mmg jantung wahida bergerak laju seperti orang uang mngmbil bahagian dalam larian merentas desa antara benua .huhu ~_~ takut ! 
sesampainya di taman Ella tu .(mache) :) and . . 
bersua muka dengan cikgu narimah .^^ tolong cikgu narimah kat dapur .Makan nasi ayam cikgu narimah yang sgt sedap ,bersua muka dengan cikgu mohamad Nordin yang sangat ramah ^^ alhamdulillah .Allah permudah , moga Rabithah dan jalinan kekeluargaan ini kekal :) ameeeen ^^ 
tapi antara dialog yang tidak boleh dilupakan . . bila cikgu mohamad nordin berkata .

' yang mano satu hok nak duduk rumoh ni nnti ?' 
dush ! rasa ada batu berat naek atas kepala. 
rasa minyak cap kapak sebotol atas muka .
'tanyo lalu , mana satu .' *senyum dan gelak .
cikgu narimah menepuk bahuku dan mengusap2 bahuku .
'ha , hak ni .xpo2 .nnti ajak mak duk di klate neh .mkcik xse jauh2 nga mat ****' 
wuishhh ! skali lagi .:) 
meski malu gila2 dah xleh nak buat apa ~ namun bibir masih mmpu mengukir senyuman :)
senyuman gembira dan terharu kerana wahida diterima baik oleh keluarganya .
Alhamdulillah :') syukran Lillah .


wahida bagi 'ma' a.k.a hajjah narimah ,a.k.a cikgu narimah .sehelai tudung dan sepasang keronsang .:)) memadai lah .asalnya ia ikhlas dari hati wahida :))) *senyum tujuh juta megawattttt dah nih .huhuhu. 
cikgu narimah tapaukan nasi aye ! huhu .bagi biskut raya .bagi duet raya .ngee ~ alhamdulillah rezeqi .selesai itu , meminta diri .dan insyaAllah akan ziarah lagi jika ada kesempatan dan diizinkanNYA .lokasi seterusnya adalah Pantai Cahaya Bulan :)) memang kak mi janji petang jumaat .^^ sbb esoknya nak balik ke haluan masing2 dah :)) so , there you are ~~~~ 

asma.wahida.kakmi .wawa


Lepas derak PCB dan makan seafood kat kedai makan berhampiran , kak mi belanja , minum air kelapa susu .*baru first time minum kelapa susu :) yang len minum air kelapa ^^ memang sronok .lepas pekena nasi ayam di machang ~ pastu make lagi di PCB , time ni paling seronok ! , kami naek kereta .kak mi naek moto jadi tour guide la lebih kureng ,hehhe .apepun , kak mi .terima kasih sangat ! sudi belanja .:)) time ni kak najah dah xde ~ kitorng hantar dia balek KIAS dlu .lgpun keesokan hari dia nak exam .:)) lepas tu , pulak .sampai rumah area pkul enam lebih .kak mi ajak pi pasar malam , tapi singgah sungai jap .^^ 




time melawat ekspo MAIK .di area istana ^^


pagi sabtu sebelum balik jam 9.30 malam tu .kak mi bawak pergi pantai yang berhampiran dengan umah dia .:)) breakfast kat sana ^^ dan maen lari2 kat pantai .hehe .*mcam budak je .dan ~ main digigi2 air . .
saat2 akhir kan .sbb nak balik dah ^^ najwa merempit .hehe .bwak wahida :)) best sgt ! kak mi , nanti .ade rezeqi lagi .kita gi pantai same2 lagi tau kak mi ! :))










and the last moment malam tu akak kak mi balek dari sabah bawak anak2 buah dia ~ dan waktu dalam kete :)) sempat la snap picca ^^ tapi babak sedeh time kak mi nak naek bas tu ,xdela .simpan sndiri la .ngeee ~


wahida.bersama anak buah .wawa dan asma :)

last but not least :)) ilove kak rohani ^^ 
i love the whole family kak rohani .^^
i love cikgu narimah and cikgu mohamad Nordin also whole family ^^ 
i love wawa and asma yang sudi teman dan mengekor wahida .:p 
and ~ i love you kak najaha ^^ 
sampai sni sahaja entri saya :)) jumpa lagi pada posting seterusnya ^^ salamun alaik :))




by : wahida  a.k.a syauqah mawaddah :))



Friday, August 17, 2012

Trial Dah Lepas !

Assalamualaikum warahmatullah ~
bertemu lagi dalam page , aku rase la kan , tetiap kali aku posting mesti pasal exam . exam dan exam .
wahida bukan suka exam . wahida paling tak suka exam. kalau boleh nak belajar je , periksa tamau .kui3 .
*dei wahida , smua tempat ada exam la .huhu
takpela kan , sow  . aku nak cite .bile dah exam, memang suasana pun bertukar .bertukar kemenda ? haha . tunggu ~ 

First and foremost ! 

trial stam jatuh pada bulan ramadhan , as we know . mmg ramadhan itu bulan baraqah kan ? kan?  kan ? hehe , tapi tu laa , bila ramadhan mmg kuat lah dugaan nak menelaah buku an so on . mahu mengigau dalam tdoq .al maklum laaa ~ ngantuk lebih sgt .puasa kan ?

Eh ! tapi kan .tapi kan  ~

puasa ini sebenarnya menguatkan tahu ? kalau puasa ini melemahkan , xdela Allah nak suruh hamba dia buat kan ? ^^ Ouh Allah , i know you love us ! : )

Begin when bulan of ogos dah memunculkan dirinya . start 1 ogos sampai 15 ogos . nmpak cam sub ada lebih dari dua puluh .walhal skit je ~ saje deme ngambek masa yang lama. tu yang paling sengsara sbb aku tak suka lama2 sngat ni. nak tahan pelbagai ke'gian'nan utk mlakukan apa2. xde seketul buku lain pun aku bca melainkan kitab-kitab stam . buku didik rohani ade la aku bca .cam gen-Q , Solusi kan ~ nak bagi kuat skit hati ni kan .:D

Ada gak ustaz ustazah kasi Muqarrar . i means maudhu' yang msuk . tpi dah maudhu masuk pun xdede blajo lagi .==' so hows that ? takkan nak goreng plak ? pose kan ? kui3 >,<

oke ! hari first exam , exam ape eah ? -,- ha ! Alquran ~

alquran die bleh gagah lagi la ~ boleh cite senang la . 
*ait senang wahida ?
nope la .bukan berlagak ke ape , tapi senang kalau mengapai . . ade syarat la kalau nak senang kan .heee
hari first exam tu kira normal la.natural lagi kepala aku.bleh gi nak masuk amende2.
second day exam fiqh wa ahkam mirath . serius , mmg aku suka mirath . tpi bila dia satukan fiqh and mirath . aku rasa berat . Satu paper saje ~ menelaah dua buku. perggh ! mmg dugaan Allah beri time bebulan mulia ni .
time syahadah dlu bleh la. semua subjek deme kasi bercerai. Trial kali  ni ruju' balek dah.adeh ~ ponim2 .
aku mmg rasa give-up time paper fiqh tu.rse cam xleh dpat elok . ikut bahasa kami , rasa ceroi la . . hehe. rse nak nanges bila dah habis answer all the soklan given .buat pulak ustaz tapek dah habis mark paper 1 , haru biru .. 

 29/40 only ? faqot ? je ? T___T air mata aku cam nak  jatuh dah time tu .adeh ~ dalam hati cakap .

*wahida ! sabau wahida. sabau . Allah tahu mana terbaik . ada la salah kau kat mana2 .
aku rasa mmg salah pun , sbb smlamnya aku asek berat kat fiqh je , mirath konon2 dah pro la. ceh ! pigidah ! perasan kut wahida . padahal silibus ust ajo dalam kelas bukan ikut buku , tau ikut apa ? ikut suka hati dia .wink3 *___* xdela , ikut ilmu yang ada dalam kepala dia la.ustaz tu hebat :) 
*dah kutuk puji pulak. pandai kau wahida !
tapi taqdir tuhan . usaha aku mungkin Allah permudah . count2 , dapat la mandat  jayyid jiddan . alhamdulillah ~ ^^ aku bersyukur sgt , Allah itu tak akan mengecewakan hamba2 NYA :)
utk minggu first , dua hari tu je exam . seronok kemain laa , utk paper seterusnya minggu depannya , tapi hari selasa . mmg cuti sakan laa , dah la habis pun hari khamis. lagipun. minggu tu bebudak balik umah . so ? kosong la asrama .Ade la dua tiga kerat duk di asrama . tapi major balik laa ~ 

Time cuti yang diisi dgn setadi .:D

dlu kalau syahadah , meja NURHA yang sebesar alam tu aku hangkut naek atah katil. Kali ni aku Bersilat kat bawah pulak .hehe . bawah kipas .atas simen . memang meja tu takkan kosong selagi ! selagi tak habis exam . bersepah mepah dengan buku dan kertas2 aku .aku tak tahu la kalau aku duk di uni nnti . camne la ? =='
tidak dapat digambar kan .hee ~ 
hari selasa akan dtgnya exam tauhid mantiq , sub yang paliing aku minat , ececeh , smua minat . xdela. sub mantiq mmg best tahap petala langit ke7 ciptaan Allah subhanahu wata'ala .hee ~ tambah2 bila ustazah RAHMAH yang kapten . mmg syok laa ! ustazah tak habis lead gak sub tu . tapi .tapi ! aku hafaz smpai mana yang blajo ~ bila faham ? mmg mcam ferrari la masuk dlam otak kan ?:) Alhamdulillah ^^
tauhid ? tauhid tu kan . bnyak yang nak ngapai nye  adalah ? adalah dalil . .tapi alhamdulillah . so far ,. aku bleh gi lead. walaupun tak smua dalil aku hafal .ngee ! >,< 
ha ! keadaan sekeliling bila exam ? bila exam , baju yang dah dibasuh dan dah kering kontang pasti tidak akan dilipat .wawawa ~ bukan sengaja tamau lipat tau kome . . sbb mmg bila exam , pantang tgok orang pgang buku ,msti nak pgang gak .mmg baju banyak. buat plak style kitorang . kumpul  bju skali . deme lipat , ambe susun dalam almari . 
*kekadang tuh , deme lipat deme susun. aku ? goyang kaki. hehe
bila dicakap cmni bunyi . .

weh , baju bertimbun mak aieee ~ dah nak dekat sma dengan gunung semanggoi dah weiii. . sape nak lipat !


biar dulu , japgi lipat ~ 


=='  oke .


biar punya biar .hameeeek kau ! punya bergunung la kate baju tu . .haha.aku pun terfikir . kalau mcm ni la gamoknye , xde de layak nak kawen time stdy . sian kat suami jela nnti . tapi. kalau dpat suami yang memahami best gak . dia faham isterinya adalah seorang yang gigih bersetadi.

*banyak la kau punya gigih wahida ! tak dak tawazun langsung ! huhu ~ 
kalau aku kawen time stdy , agak2 suami aku tu boleh trima tak bini nye mcam nih ? kui3 :p
tapi xdala aku nak buat mcm ni bila dah kawen . even kawen time setadi pon , i know my responsible. .ececeh ,:p
dun wori la, orang kata bila dah kawen. akan pandai dan reti la kawal keadaan kan . .:)

then ! 

hari senin tu , ade kelas mantiq ! huuuu ~ tu yang siokkk tu . . tapi yang kerugiannya,stdnt stam yang laen tak balik asrama gi.so ? terlepas lah kelas itu. alah , ustazah pun, mmg laju tahap giga ! aku smpat take note yang mana smpat la .balik tu aku buat note beasau2 kat a4 paper . amek paper clip . aku buat wane wani . biar mudah nak mengingat kan.:) oke . tauhid mantiq bleh agih . .tpi minggu tu mmg smua sub killer !!! 

selasa : Tauhid mantiq.


rabu : tafsir wa 'ulum quran


khamis : Nahu Sarf 


die jadi killer tau sbb apa ? sbb sub ni la bnyak tak habeh silibus kecuali tauhid .huhu .lagi satu sbb mungkin bnyak yang nak kena hafal .mmg subhanallah. susah tahap dewa .:p tapi time cuti tu aku pulun tauhid mantiq  je , yang len tak sentuh langsung.ngaa !

the third day exam . alhamdulillah .boleh jawab . cot cet skit laa dgn kakak habsah . tapi bukan tiru pun .tnye sesikit  je ..hehe ^^
habis tauhid mantiq ., balik asrama .bukan lega . serabut laa .tafsir tak tahu mende nak baca .huhu T__T cane ni ?cane ni ? hm , ustaz ada bekalkan tafsiran melayu dia . aku gasak bca yang tu lah. . baca tak baca la . sbb tak faham . tak faham mne leh nak reti dan nak faham .
* ayat ape ni waida ? hehe
budak2 laen pun , setadi tak setadi  je . . lagi kuat r aura tak mau setadi tu .wehehe nakal kan kakak stam niii ~ 


seronok sgt la time ni , trial tak ingat .wee ~
hm ,masuk dewan utk exam tafsir wa'ulum quran . tu diaaaa ~
sebenarnya dah tak ingat soklan tanya apa .wehehe.tapi ikut pengalaman , kalau tak baca sgt , xkan dpat full the answer dgn baek .yang tu la terjadi pada aku ==' hamek kau . sape suruh tak baca .mmg rasa la guane .
paper dua plak .lagi laa .surah awal pun terkial2 .nak amek surah kedua ketiga . . masak laa kat situ .ya Allah , utk tafsir ni , doa2 moga lulus la .  jangan Rasib sudah . . rosak result nnti .huhu T__T
takpela , dah selesai pun paper 2 , tggu habis waktu aku pun tubik dewe . kepala tak henti mikio lagi pun . .mana gaya la aku nak setadi nahu ngan sarf ni . boleh pecah urat dalam otak ni .huhu ~
balek2 , bilik .lepak sat .solat , amek quran baca . nak tenang kan hati kan .:) lagipun amek pahala lebih skit ramadhan2 kan .^^
balik bilik perghhh ! semua LENA ! haru sungguh deme ni . yang cek Zabbab kabir dah terpusing kepala 360 darjah dah time die pulun quran , hehe , sow ? balik bilik msti nak tidoq . adedeh . tambah plak petang an , ,aku pun cam tergugat la kan . tpi dalam hati . .
*wahida , kau tu dah tak hebad nahu sarf . .apepun tak ngapai gi . .
aku bukak buku gak , lawan nafsu semua.hehe
akhirnya buku aku buka , A4 Farah Afiqah a.k.a sahabat aku calas utk membuat nota warna warni .best buat nota. aku contem besar2. biar ingat ! hehe :)
alhamdulillah . aku hafai yang mana ustaz menagajo .. selebihnya , let it go . ececeh .apa nak full dalam kotak answer nnti ? wuhuu ~
keesokkan paginyaaaa ! 
ada perhimpunan sa dalam 15 minit. tu pun smpai2 terus duduk and tadarus quran . .habis pada tu ,
paper 1 .. boleh tahan la soklan .sbb pagi tu buat revesion sikit ngan Aisyah . ni aisyah . .


aisyah , aku sayanag hang ! hehe
selang nak   jawab paper 2 tu . .ada dlam 1 hours la . dan la nak buat muqarrar yang ustaz awi bagi . buat ngan aisyah ,and hafal ngan aisyah , syok setadi ngan dia . dah come . .hehe .aku salu ngusik die gak . :D
lpas 1 hours . .caiyook la kat aisyah ,moga2 die bleh wat .
bukak ketas sokle ! sebijik sebijan macam muqarrar yang ustaz kasi ! haru biru . .nasib bek tadi dah buat dan mhafal .bleh gagah laa mana yang ingat , ibdal i'lal  mmg aku tak tau .sbb tak faham .hehe
aku dah tak faham msti tnya ustaz awi . 
buat tnya dpat jawapan .fuiyooo !! 
ramai la yang bertanya. .so tak kisah la kalau nahu sarf dpat mandat mumtaz .wink3 *______*

balek bilik ! huuuu ~ rilek la sat .nak menanti minggu seterusnya lagi 5 paper . bnyak kut . .balik tu aku bukak buku komik yang aku beli time ceramah nuzul quran . dari storm readers company .:) release minda . lagipun hari last exam utk minggu yang ni laaa . malam nya ada iftar jama'ie ngan ustaz mukhlis .himpunan nuqaba2 .
jumaat ade program utk cari lailatul qadr .
alhamdulillah smua berjalan lancar . aku kena kasi tazkirah utk selingan antara solat sunat taubat .bagi deme segar. yela , karang tengah solat pun boleh kondem . tak ke haru ?
even ada program aku bukak gak buku .^^

paper seterusnya Tarikh adab dan balaghah . 
sebenarnya , tarikh adab tu la aku rasa sub killer dlu . tapi disebabkan ustazah kasi muqarrar gak. alhamdulillah , bleh kaver laa.balaghah mmg baca soklan spot jea . tak larat hadap buku teks. 
malam last program tidur agak lewat la.
esok bangun pagi rasa cam laen. badan rasa lemah , pahtu tekak sakit. ah sudoh .
*wahida takyah laa demam . exam ade lagi 3 paper esok . .
lpas kendiri .mmg bersin teruk sgt ! sah ! sah nak demam !
pi sekolah dalam keadaan yang berhingus dan tak larat.tapi apepun kena gagahkan diri gak la.sbb nak kena jawab soalan nnti .
waktu balaghah leh gi gasak .walaupun dalam dewan tu suara aku la yang duk bersin2 .=='
oke wahida dah nak demam. time paper tarikh adab aku tidur sat. pening ! T___T

ditaqdirkan Allah , aku demam teruk . migrain pun datang gak . memang sakit . dan aku menangis mngenangkan esoknya adalah paper 'arudh dan qafiyah . mujo farah afiqah bg nasihat . .

wahida , sabar .sikit je ni . Allah nak bg tarbiyah sikit .tangguh la paper. lepas mndi tidur terus ea .

T___T nanges dan angguk . aku akur .huu ~


lepas mndi mmg terus pi kat katil , and tidur. esok pagi masih panas bdan . makan ubat awal2 pagi .tidur balik .selimut tebal2 . dan akhirnya. . aku kebah skit . fikir pulak esok nak exam lagi .:') kuat dugaan tuhan . tarbiyah diri ni .amek buku dan bca !
dan last paper . . alhamdulillah .boleh  jawab dan demam aku beransur pulih .thanks Allah .:')

untuk trial ni rasa berat skit la dari syahadah . doakan result aku bagus la . moga akan lebih baik time exam sbenar .
Alhamdulillah , syahadah aku .^^

actly nak cerita panjang lagi tau . tpi cam dah letih .hehe . nnti kite  jumpa page laen .
dikesempatan ni , aseefah 'ala kulli ha~lin . .
kullu antum bikhair . taqabbalallahuminna waminkum :) 
salam eidul fitr . .

oke . salam alaikumullah ! ^^

Thursday, July 12, 2012

selesai syafawi a.k.a ujian lisan STAM


HABIS DAH SYAFAWI ! T,T

Tepat jam 8.55 pagi aku melangkah keluar dari kelas stam yang sejuk bedi tergedik-gedik tu dengan pelbagai perasaan . lega pun ade , menyesal pun ade ,sedih ade gak .alittle bit la. sbb Syafawi ni semua tiga subjek. Al-quran .arrum luqman sajdah smua past .hadith lancar kot . mai tang mutholaah .tunggang langgang la aku baca. Gasak la baris ape pun .janji faham maksud. .Eh boleh ke macam tu korang ? hehe .tapi serius. kalau aku salah , aku perbetul la baris dia even tak yakin sangat betui ka idak baris tu . ngee ! -,-

takpela wahida , at least Alquran ngan hadith kau oke . ^^. tau dak sebab ape aku rase nyesal ? even korang kata 'tak guna menyesal ' pun ,aku nak cakap gak aku nyesal sebab apa. :D
Bermula bila aku melangkah masuk dalam kelas stam. hati aku tak putus kot doa. " ya Allah bagi la lidah aku fasih menjawab soalan,kepadamu aku berserah hafalanku ini " takut kut .takut macam nak kawen .hehehehe .takdela aku memain je :p


memang tangan aku sejuk pucat lesi dan lesung. ngaaa ! bila amek pisau toreh pon rase tak kua darah .* wahida tipu je kot ! wakaka :p


"Assalamualaikum" rase cam tak melangkah tapi actly kaki aku bergerak je. Terpandang la dua orang pengawas peperiksaan tu. Deme jawab la salam aku. tak dang deme mintak i/c ,aku dah sua siap2. excited la kekonon .padahal jantung aku berdegup macam orang masuk marathon lagi .huiii ~ first time raso eahhhh .. kalau exam biase ,debaran tu xdela sangat.sbb pakai tetulis je.kalau habis idea sgt dah boleh je tibai tulis yang mana saki baki kan. yang ni Ujian Lisan . makkk Aieee ~ kalau tak tahu nak gasak ape. ha bisu la kat situ .
"MasyaAllah , enti min planet zuhal ? "
aku tergelak. buat lawak la pengawas ni . alamat aku je kut . dia kata aku makhluk asing ? hai laaa ~ aku buat2 gelak jela. memaniskan roman wajah walaupun dia tak nmpak kan. Nampak dua bijik mata aku je .tak kisah la.janji aku kasi respon . :D


Oke , begin with surah Al fatihah . soalan pertama surah arrum. kedua surah luqman.ketiga surah sajdah. =,= Alhamdulillah la kan . sekat sikit sbb tak ingat depan .yela .. nervous tahap petala kelapan kot rase eaaa ~ bila nervous susah sikit nak kaber suare kasi tak bergetar. huhu !

Hadith pulak , pengawas sorang lagi tebukkan . ada sepuluh hadith kena hafal , yang kena soal tiga je. hm , alhamdulillah.dia baca aku sambung ,dia baca aku potong ,dia baca aku selit . beres dah la ^^
Mutholaah pulak yang buat aku rase nak nanges T,T huu ~
first baca teks je .ok la.aku faham cerita dia pasal apabila seseorang tu mencuri ape yang akan jadi dan puak arab diperintahkan untuk cari harta selama satu hari satu malam and ila akhir lah .hee ~ baca oke la.mai bg soklan .soklan rawak pulak tu . xtahu tang mana jawapan nyo ~ wahai ustaz .dimanakah jawapannya ?nak aje keluar dari mulut aku.tpi tak terkeluor .maklumla kalau kua bahase melayu mau tak kena potong markah ? fully arabic oke ? tu yang cam seronok . sape yang rerasa nak check in stam tahun depan , praktis arab awal2 nah tahun ni ? hehe :)
lepas tu hiwar .


"aina taskunu Al an ?"

"askunu fi selangor ustaz"

"fi selangor ?"

Aku angguk . takde la jawab dah ,angguk je. suara aku mahal. haha . *wahida , ni exam lisan oke. mmg kena pakai suara .bukan exam isyarat . huhu ~

" hal ent syahidt attiliviziyyun ? "


Ah sudah ! aku dah bleh agak soalan dia pasal tb , bukan tak reti nak jawab . tak reti nak create ayat dia. aku arab pun oke la .nak kata cemerlang sangat dak la. sekadar dengar orang ckap arab boleh faham . nak balas tak tahu .hehe .

"syahidtu" sambil angguk aku jwab.

"aiwah , ma faedah wa musawah fi tiliviziyyun ?"

erkk ! faedah . guane nak create ayat ni wahida ! think wahida ! xboleh .kondem tengah jalan ! otak aku tidak berfungsi dengan betul . gasak la wahida !

" alma'lumaaaatt ~ " aku jawab sepatah je . haru la kau wahida . tu la belajar tinggi2 tak reti jwab . huhu

" ma ma'lumat ? "

" ma'lumat fi akhbar " taram pi la . . sambil istighfar dalam hati. mintak Allah tolong aku.serius tak terluah dan terfikir apa2 waktu ini . sedih kot ~

" akhbar ? akhbar sohih wa khoto' ? "

-,- aku cam terdiam jap .setahu aku la kan.dalam berita smua berita tipu .haha ! sape suruh jawab akhbar . kan dah ternganga !

" sohih wa khoto' ! "

" ma akhbar khoto' ? "

adedehhh ~ ape lagi yang aku nak jawab. jangan korang kate ' jawab la berita pasal politik , pasal rasuah and bla bla bla ~ 'sbb apa ? sbb waktu tu mmg otak aku dah bleh jalan dgn elok . ya Allah .

" qissoh 'an . . . . err . . 'an ~~~~~ " sampai ke sudah 'an aku tu tak terjawab . hailoh .hailoh . masak la kau wahida .tiba-tiba ustaz sorang gi selit .

"hal syahidt allkurrah qadam ? "

haha ! soalan dia .cepumas .cepumas la bagi aku , sbb aku kan perempuan~ ade ke dia tnya pasal bola ?

" syahidtu" cakap je tengok , tapi hakikatnya aku nak tambah markah aku je .hehe !

" ouuhh , kam sa'ah ? " dia tnya pukul berapa , aku jawab ape tau ?

"assa'ah ! " lakalaka sungguh la ~ *wahida ! dia tnya kau pukul berapa la .

"kam sa'ah ? "

"fil lail ~ " aku mane tahu bola main pukul bape.aku tibai la kate malam .oke gak tu .bola mmg main malam an ? :D

"assa'ah au sa'atain ?"

aku cam terfikir jap.bola mmg main dua jam ea ? kantoi la aku tipu deme . huhu ~

"assa'ah faqot ! " yela , konon jawapan aku ni cam aku takdela minat bola sgt .tu tengok sejam je. hehe .

"aiwah , syukran ! "

ha lepas pada tu aku kua . cot cet cot cet la mulut aku bercerita kat saem aku yang sedang menanti . apepun wahida . tawakkal la. dah lepas pun. tak guna sedih ~ doakan aku punya result tu bagus nah ^^

begitulah kesudahannya aku punya syafawi.aku kena prepairing untuk trial pulak bulan lapan nanti. hafal siap-siap :) doakan kejayaan aku korang ^^ * eh jap .sekarang kena guna bahasa formal .hee :p

* first and formest , syukran baca entri ana yang guna bahasa tangkap muat ni. aseefah kalau ada salah ke ape ke .taw ? taw ? taw ? :)

* kedua , tolong doakan ana punya syafawi dan seterusnya exam trial and STAM ana nnti ^^

* ana suka kongsi dgn orang2 cerita ana :) jadi kalau ada yang tidak menyenangkan ana minta maaf :)

*entri ana pendek je kali ni .insyaAllah nanti ade masa .ana akan posting lagi .^^

Sekian ~ salam ukhuwah ^^

Thursday, May 10, 2012

Intiha of Shahadah



Tepat jam 1.15pm bertarikh 10mei2012 . .tarikh keramat kot.hahha !
Habis dah exam shahadah kami !tahun ni kami buat diploma. Lalala ~ padahal stam je.hahaa !eh stam2 pun,,taraf diploma dot ! tara laa..diploma gak ar,,ingat hangpa uni ja diploma? Kami pun aouhh..nak kata kampus kome ade ekon?
Kami pon ade gak ekon~ kelas ade ekon.even pepagi je rassa ekon. Masuk tengahari rembang,,time tu rase matahari duk dpan kelas stam je (ayat celah ggi ,bhahaha ! ) . . tara rasa ekon dah.peluh bagai marathon .hua3 XD
Ok2 .meh aku cite skit time memula nak2 exam. Tahap gaban la..giga betul,,masuk je bilik.smua pegang buku.pergghh ! salute der ! rase mcam duk kat negara arab nuh. .berbelit lidah menyengkang mata mnghfal segala bagai.al maklumlah bile exam jenguk,,kalut cari buku smua..exam da blah.pegang buku gak weyhhh..buku apa ? novel ar ! wakakaka xD biase la oang puang kae. .pehe la kami ni. Huhuhu
ITS BEGIN AFTER BERSIH IJTIMA’
Hari Ahad 29 April :sampai kolej ,,(kolej la sgt,padahal hostel,saje aku boh kolej.sbb kami kan diploma? Hahaa! ) time tu mmg letih tahap petala kesepuluh la..dah kena sembur sana sini.kasut aku yang tersangat shomel tuh hilang begitu sajja. Sob3 sedeeeyyy ..berjalan tanpa kasut. Tapi at last ak dapat gak beli kasut sploh hengget.:) ade ustazah rahmah and de gang. Thanks Allah !menemukan aku dan aisya dengan ustaza rahmah, about bersih ? nnti2 aku cer. Orait ? :)
Ok ,, selasa kan cuti kan ? sbb hari pekerja.public day right ? tara bleh nak relax eah,start pulun ngapai dah time tu.meja NURHA yang sebesar alam itu..akuh angkut naek atas katil,bermaharajalela meja itu hatta exam habis.aku tektiap ari bersidang atas katil. Bersidang ngan sape?Ngan kertas2 and buku2 dan kitab2 rujukan.hehehe Balik solat find buku.pi solat? Bawa buku.Sblum mkan ?buku, lpas makan? Buku.balek exam?Buku.pi exam buku.
BUKU! BUKU! BUKU ! BUKU!
Mmg ya Allah Subhanallah !otak ni dah sarat .kotak dah penuh. Ingat apa? Dah abes shahadah abes dah la segala2nya? Guane stam kalu buae sumo tuh ?so. ? kna keep save la dalam kotak exra.kna kosong ruang kotak yang besar utk masukkan lagi waktu akan dtg.ya ya ya, , ginilah stam wahida. .:)
Tidur pun lewat.stay up.si deeja tidoq lu.dkat org nak tdoq dia bgun ngapai.hahhh..time tu orang nak tdoq pun takleh nak tdoq r. sbb apa? Jeles tgok de eja ngapai.wakakaka !tapi biila mata sudah mmnta utk di tutup.atas klopak mata mcam ade kapal kontena bawak besi, berat bebenoooo ~ sow ? kirim salam je lah pada buku ! esok2 plak selak an,:)

SELEPAS menang tentera sultan salim uthmani menang, sultan MEsir lari pi daulah mamalik,dan uthmaniyah pi negara2 arab..
Pada zaman moden sejarah peradaban sastera telah diambil alih oleh sultan Muhammad ali basha. . perancis mai bawak mesin cetak dan mencetak dua mashaf dan satu lagi mashaf dalam arab .
Azhar didirikan pada awalnya utk menunaikan solat dan penyebaran mazhab syiah.dtgnya salahuddin al ayyubi mmbawa sunni dan menutup azhar hamper satu qurun. .danbla .bla.bla.

Dlam banyak2 subjek of Arabic in stam ni…paling haru Adab Nusus laa !ya Allah ! time kecik2 dlu (mcam skang dah besau sgt je.wakaka !) bleh gi sejarah tu mlayu je.tinggal nak ngingat2 je laa..ni dah la nak kena ingat,.pahtu? translate arab plak? Bayangkan ! nasihat aku utk org2 yang nak amek stam ni.. minat pada ARAB tu msti.pasti.wajib. ada.:) labudda ~ hehhe . so? Timbang2 lah ye.Stam its not easy but tak susah gak. Sedang2 kacang je.wahaha .:) 
NUSUS ITU APA ?
Nusus tu pelajaran ttg syair arab daripada syeikh2 penyair arabla, best blajar syair2 ni, nak ngapai tu laa lepat liat skit.hehhe.:p apepun oleh kerana ilmu. Kna amek gak.utk msa akan dtg.mane la tau kot aku kena ngaja budak STAM kan.huhuhu ~ study for ilmu.not for exam uke guys ?:) serius aku terlalu tumpu pada Tarikh adab. . so ? nusus ni pakai tangkap muat je. Apa yang masuk time tu.Masuk la. time taleh nak masuk.Takleh gasak laa..karang blank kepala. Nga alif nga alif nganga jawabnya ~ huuu yang tu paling tersusah.Lpas ni kena stadi lebih la..stam bulan oktober ni. Ade la around 3 bulan tolak cuti segala bagai.
Ni kena setel hari guru lak 16 mei ni. Under GPM smua.Mmg kna tak eover smua.sorang cikgu pun tak terlibat dlam perbincangan kami.Takpe. Warna warni hidup.Pengalaman kan.pengalaman itu mendewasakan.:) after stam? Target mmg ade. Aim nak pi JORDAN .tapi tu la ade kekangan.ade masalah dari segi2 tertentu. Allah bantu Aku :’)

½ bila tak de fara’ waris ¼ bila ada fara’ waris utk zauj
1/6 bila si mati ada fara’ waris lelaki 1/6+asabah bila si mati ada fara’ waris ppuan utk jadun ngan abun, ,
Sulusbaqi bila dlam masalah terlibat ibu ayah zauj/zaujah.
Huuu ~ pelik neh ? ini bhagian harta yang akan dpat bila ade antara family yang meninggal. Ok ,subjek ni pulak, subjek miras. Bak kta ustaz Zawawi Abu Hassan kata ,belajar ilmu miras faraidh ni cepat kiok =,= abestu? Aku nak kiok dah la ni? hahha !apepun ~ ilmu mirath ni sgt2 best.ade peluangkan .korang blaja la,tak rugi.:) fasiru ‘alabarakatillah.:) actly bnyak gi pbhagian2 hrta ni. Tpi tlis skit jela.nak2 lagi?Boleh rujuk pda facebook aku ye..:)
Semua subjek Alhamdulillah..overall ok. Adab Nusus yang susah tu pun. Boleh ar kalau aim dapat jayyid au jayyid jiddan. Mumtaz tu insyaAllah Stam nnti,:D
Lepas result upu kua. Ramai gak dari staam nak angkat kaki. Ismail hamzah pun nak kua jugak ? :( sedehlaa,, dah batch lama,. Anyway.aku doa yang terbaik utk ko mail .:) hiduplah baik2. (uiksss,,mail tu membe dari aku masuk Ehya lagi eah..bukan someone special,.ukeh ?:)
The LAST DAY of SHAHADAH :subjek Tauhid and ARUDH WAQAFIYAH.
Lam ,ara , ‘ala , zahri , jabalin , samakatan .
Harakat ,sakanat ,
Sababkhafif ,sababsakil , watadmajmu’ ,watadmafruq , fasilahsughra , fasilahqubra
Taf’ilatwatadmajmu’+ sababkhafif wa’aks
Watadmajmu’+sababainkhafifain wa’aks
Watadmajmu’+ fasilahsughra wa’aks .

Minat gak subjek2 yang suke pakai praktikal.berjalan sikit otak ni.takdela jem je kan.Tadi subjek last subjek arudh Qafiyah :) penat kot buat jwapan dia. Ustazah kasi soalan manyak mangai… credit utk ustazah.:) you’re the best ! intiha jam satu suku petang tadi. Alhamdulillah ya Allah habeh gak !tggu natijah pulak nnti pas syafawi . ade gi syafawi bape aribulan ntah, ustaz tangguh.pas syafawi baru dapat result. Sape yang bca ni, rsa nak amik Stam ,amek laa, jgn takut, kita nak ilmu, Allah permudah insyaAllah :) kalau nak lgi best amek kat Ma’ahad Al EhyaAsshariff .bhehehe
Whats then ?
Lpas habis. Ada liQa jap. Bincang pasal hari guru.apa nak buat and bla bla. Mus’ab banyak songeh.Ali dan redha dgn lwaknya.Apepun selesai jugak dan esok ade lagi liqa’ pemantapan prancangan hari guru. Moga Allah permudah urusan aminnnn ~ :) moga smbutan hari guru tahun ni best la hendaknya .meriah skit an. Ape lagi nak kasi tulis ni heh ?macam dah ketandusandan kesumbatan idea je nih ? mata pun terasa bagai ada sesuatu yang tersangkut.berat semacam.huuu ~ biase la perut dah kenyang ustaz belanja pekena tomyam kan.mat amula la berat cepat sgt.:p rasanya smpai sni je kut kisah exam shahadah. Nnti2 aku cerita lagi pasal STAM eah :)

*ouhya !about da BERSIH IJTIMA’ tu.page lain lah eah. Kongsi skit cite pi bersih. taknak bukak apa2 provokasi haa ~ mau cerita sajja.
* for posting kali ni gunakan ‘aku’ dan ‘bahasa tangkap muat’ utk pembaca rasa santai sesantai mungkin.hehe ~ salah silap Aseefah ‘alataqsiri :)
* doa2lah syahadah ni ana MUMTAZ ! aminnnnn ..
Last but not least .
Ilmu Allah itu luas.Cari ia !kelak paasti bahagia :)

Creatededby :
Syauqatulmawaddah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...