Rajin baca la , drop coment yau !


About Me

My photo
Wahidatul Akmar Ahmad Kamal . Pendosa yang tidak pernah alpa untuk memohon Cinta DIA . Moga Allah Redha Jalanku . Moga Allah Paut Hatiku . Moga Allah Sudi Dekat Denganku . Walaupun aku Pendosa , namun aku yakin , harapanku selalu ada :) Allah , Iringi setiap derap langkahku . Moga Ianya Penuh Redha ^^

Thursday, May 10, 2012

Intiha of Shahadah



Tepat jam 1.15pm bertarikh 10mei2012 . .tarikh keramat kot.hahha !
Habis dah exam shahadah kami !tahun ni kami buat diploma. Lalala ~ padahal stam je.hahaa !eh stam2 pun,,taraf diploma dot ! tara laa..diploma gak ar,,ingat hangpa uni ja diploma? Kami pun aouhh..nak kata kampus kome ade ekon?
Kami pon ade gak ekon~ kelas ade ekon.even pepagi je rassa ekon. Masuk tengahari rembang,,time tu rase matahari duk dpan kelas stam je (ayat celah ggi ,bhahaha ! ) . . tara rasa ekon dah.peluh bagai marathon .hua3 XD
Ok2 .meh aku cite skit time memula nak2 exam. Tahap gaban la..giga betul,,masuk je bilik.smua pegang buku.pergghh ! salute der ! rase mcam duk kat negara arab nuh. .berbelit lidah menyengkang mata mnghfal segala bagai.al maklumlah bile exam jenguk,,kalut cari buku smua..exam da blah.pegang buku gak weyhhh..buku apa ? novel ar ! wakakaka xD biase la oang puang kae. .pehe la kami ni. Huhuhu
ITS BEGIN AFTER BERSIH IJTIMA’
Hari Ahad 29 April :sampai kolej ,,(kolej la sgt,padahal hostel,saje aku boh kolej.sbb kami kan diploma? Hahaa! ) time tu mmg letih tahap petala kesepuluh la..dah kena sembur sana sini.kasut aku yang tersangat shomel tuh hilang begitu sajja. Sob3 sedeeeyyy ..berjalan tanpa kasut. Tapi at last ak dapat gak beli kasut sploh hengget.:) ade ustazah rahmah and de gang. Thanks Allah !menemukan aku dan aisya dengan ustaza rahmah, about bersih ? nnti2 aku cer. Orait ? :)
Ok ,, selasa kan cuti kan ? sbb hari pekerja.public day right ? tara bleh nak relax eah,start pulun ngapai dah time tu.meja NURHA yang sebesar alam itu..akuh angkut naek atas katil,bermaharajalela meja itu hatta exam habis.aku tektiap ari bersidang atas katil. Bersidang ngan sape?Ngan kertas2 and buku2 dan kitab2 rujukan.hehehe Balik solat find buku.pi solat? Bawa buku.Sblum mkan ?buku, lpas makan? Buku.balek exam?Buku.pi exam buku.
BUKU! BUKU! BUKU ! BUKU!
Mmg ya Allah Subhanallah !otak ni dah sarat .kotak dah penuh. Ingat apa? Dah abes shahadah abes dah la segala2nya? Guane stam kalu buae sumo tuh ?so. ? kna keep save la dalam kotak exra.kna kosong ruang kotak yang besar utk masukkan lagi waktu akan dtg.ya ya ya, , ginilah stam wahida. .:)
Tidur pun lewat.stay up.si deeja tidoq lu.dkat org nak tdoq dia bgun ngapai.hahhh..time tu orang nak tdoq pun takleh nak tdoq r. sbb apa? Jeles tgok de eja ngapai.wakakaka !tapi biila mata sudah mmnta utk di tutup.atas klopak mata mcam ade kapal kontena bawak besi, berat bebenoooo ~ sow ? kirim salam je lah pada buku ! esok2 plak selak an,:)

SELEPAS menang tentera sultan salim uthmani menang, sultan MEsir lari pi daulah mamalik,dan uthmaniyah pi negara2 arab..
Pada zaman moden sejarah peradaban sastera telah diambil alih oleh sultan Muhammad ali basha. . perancis mai bawak mesin cetak dan mencetak dua mashaf dan satu lagi mashaf dalam arab .
Azhar didirikan pada awalnya utk menunaikan solat dan penyebaran mazhab syiah.dtgnya salahuddin al ayyubi mmbawa sunni dan menutup azhar hamper satu qurun. .danbla .bla.bla.

Dlam banyak2 subjek of Arabic in stam ni…paling haru Adab Nusus laa !ya Allah ! time kecik2 dlu (mcam skang dah besau sgt je.wakaka !) bleh gi sejarah tu mlayu je.tinggal nak ngingat2 je laa..ni dah la nak kena ingat,.pahtu? translate arab plak? Bayangkan ! nasihat aku utk org2 yang nak amek stam ni.. minat pada ARAB tu msti.pasti.wajib. ada.:) labudda ~ hehhe . so? Timbang2 lah ye.Stam its not easy but tak susah gak. Sedang2 kacang je.wahaha .:) 
NUSUS ITU APA ?
Nusus tu pelajaran ttg syair arab daripada syeikh2 penyair arabla, best blajar syair2 ni, nak ngapai tu laa lepat liat skit.hehhe.:p apepun oleh kerana ilmu. Kna amek gak.utk msa akan dtg.mane la tau kot aku kena ngaja budak STAM kan.huhuhu ~ study for ilmu.not for exam uke guys ?:) serius aku terlalu tumpu pada Tarikh adab. . so ? nusus ni pakai tangkap muat je. Apa yang masuk time tu.Masuk la. time taleh nak masuk.Takleh gasak laa..karang blank kepala. Nga alif nga alif nganga jawabnya ~ huuu yang tu paling tersusah.Lpas ni kena stadi lebih la..stam bulan oktober ni. Ade la around 3 bulan tolak cuti segala bagai.
Ni kena setel hari guru lak 16 mei ni. Under GPM smua.Mmg kna tak eover smua.sorang cikgu pun tak terlibat dlam perbincangan kami.Takpe. Warna warni hidup.Pengalaman kan.pengalaman itu mendewasakan.:) after stam? Target mmg ade. Aim nak pi JORDAN .tapi tu la ade kekangan.ade masalah dari segi2 tertentu. Allah bantu Aku :’)

½ bila tak de fara’ waris ¼ bila ada fara’ waris utk zauj
1/6 bila si mati ada fara’ waris lelaki 1/6+asabah bila si mati ada fara’ waris ppuan utk jadun ngan abun, ,
Sulusbaqi bila dlam masalah terlibat ibu ayah zauj/zaujah.
Huuu ~ pelik neh ? ini bhagian harta yang akan dpat bila ade antara family yang meninggal. Ok ,subjek ni pulak, subjek miras. Bak kta ustaz Zawawi Abu Hassan kata ,belajar ilmu miras faraidh ni cepat kiok =,= abestu? Aku nak kiok dah la ni? hahha !apepun ~ ilmu mirath ni sgt2 best.ade peluangkan .korang blaja la,tak rugi.:) fasiru ‘alabarakatillah.:) actly bnyak gi pbhagian2 hrta ni. Tpi tlis skit jela.nak2 lagi?Boleh rujuk pda facebook aku ye..:)
Semua subjek Alhamdulillah..overall ok. Adab Nusus yang susah tu pun. Boleh ar kalau aim dapat jayyid au jayyid jiddan. Mumtaz tu insyaAllah Stam nnti,:D
Lepas result upu kua. Ramai gak dari staam nak angkat kaki. Ismail hamzah pun nak kua jugak ? :( sedehlaa,, dah batch lama,. Anyway.aku doa yang terbaik utk ko mail .:) hiduplah baik2. (uiksss,,mail tu membe dari aku masuk Ehya lagi eah..bukan someone special,.ukeh ?:)
The LAST DAY of SHAHADAH :subjek Tauhid and ARUDH WAQAFIYAH.
Lam ,ara , ‘ala , zahri , jabalin , samakatan .
Harakat ,sakanat ,
Sababkhafif ,sababsakil , watadmajmu’ ,watadmafruq , fasilahsughra , fasilahqubra
Taf’ilatwatadmajmu’+ sababkhafif wa’aks
Watadmajmu’+sababainkhafifain wa’aks
Watadmajmu’+ fasilahsughra wa’aks .

Minat gak subjek2 yang suke pakai praktikal.berjalan sikit otak ni.takdela jem je kan.Tadi subjek last subjek arudh Qafiyah :) penat kot buat jwapan dia. Ustazah kasi soalan manyak mangai… credit utk ustazah.:) you’re the best ! intiha jam satu suku petang tadi. Alhamdulillah ya Allah habeh gak !tggu natijah pulak nnti pas syafawi . ade gi syafawi bape aribulan ntah, ustaz tangguh.pas syafawi baru dapat result. Sape yang bca ni, rsa nak amik Stam ,amek laa, jgn takut, kita nak ilmu, Allah permudah insyaAllah :) kalau nak lgi best amek kat Ma’ahad Al EhyaAsshariff .bhehehe
Whats then ?
Lpas habis. Ada liQa jap. Bincang pasal hari guru.apa nak buat and bla bla. Mus’ab banyak songeh.Ali dan redha dgn lwaknya.Apepun selesai jugak dan esok ade lagi liqa’ pemantapan prancangan hari guru. Moga Allah permudah urusan aminnnn ~ :) moga smbutan hari guru tahun ni best la hendaknya .meriah skit an. Ape lagi nak kasi tulis ni heh ?macam dah ketandusandan kesumbatan idea je nih ? mata pun terasa bagai ada sesuatu yang tersangkut.berat semacam.huuu ~ biase la perut dah kenyang ustaz belanja pekena tomyam kan.mat amula la berat cepat sgt.:p rasanya smpai sni je kut kisah exam shahadah. Nnti2 aku cerita lagi pasal STAM eah :)

*ouhya !about da BERSIH IJTIMA’ tu.page lain lah eah. Kongsi skit cite pi bersih. taknak bukak apa2 provokasi haa ~ mau cerita sajja.
* for posting kali ni gunakan ‘aku’ dan ‘bahasa tangkap muat’ utk pembaca rasa santai sesantai mungkin.hehe ~ salah silap Aseefah ‘alataqsiri :)
* doa2lah syahadah ni ana MUMTAZ ! aminnnnn ..
Last but not least .
Ilmu Allah itu luas.Cari ia !kelak paasti bahagia :)

Creatededby :
Syauqatulmawaddah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...