Rajin baca la , drop coment yau !


About Me

My photo
Wahidatul Akmar Ahmad Kamal . Pendosa yang tidak pernah alpa untuk memohon Cinta DIA . Moga Allah Redha Jalanku . Moga Allah Paut Hatiku . Moga Allah Sudi Dekat Denganku . Walaupun aku Pendosa , namun aku yakin , harapanku selalu ada :) Allah , Iringi setiap derap langkahku . Moga Ianya Penuh Redha ^^

Friday, August 17, 2012

Trial Dah Lepas !

Assalamualaikum warahmatullah ~
bertemu lagi dalam page , aku rase la kan , tetiap kali aku posting mesti pasal exam . exam dan exam .
wahida bukan suka exam . wahida paling tak suka exam. kalau boleh nak belajar je , periksa tamau .kui3 .
*dei wahida , smua tempat ada exam la .huhu
takpela kan , sow  . aku nak cite .bile dah exam, memang suasana pun bertukar .bertukar kemenda ? haha . tunggu ~ 

First and foremost ! 

trial stam jatuh pada bulan ramadhan , as we know . mmg ramadhan itu bulan baraqah kan ? kan?  kan ? hehe , tapi tu laa , bila ramadhan mmg kuat lah dugaan nak menelaah buku an so on . mahu mengigau dalam tdoq .al maklum laaa ~ ngantuk lebih sgt .puasa kan ?

Eh ! tapi kan .tapi kan  ~

puasa ini sebenarnya menguatkan tahu ? kalau puasa ini melemahkan , xdela Allah nak suruh hamba dia buat kan ? ^^ Ouh Allah , i know you love us ! : )

Begin when bulan of ogos dah memunculkan dirinya . start 1 ogos sampai 15 ogos . nmpak cam sub ada lebih dari dua puluh .walhal skit je ~ saje deme ngambek masa yang lama. tu yang paling sengsara sbb aku tak suka lama2 sngat ni. nak tahan pelbagai ke'gian'nan utk mlakukan apa2. xde seketul buku lain pun aku bca melainkan kitab-kitab stam . buku didik rohani ade la aku bca .cam gen-Q , Solusi kan ~ nak bagi kuat skit hati ni kan .:D

Ada gak ustaz ustazah kasi Muqarrar . i means maudhu' yang msuk . tpi dah maudhu masuk pun xdede blajo lagi .==' so hows that ? takkan nak goreng plak ? pose kan ? kui3 >,<

oke ! hari first exam , exam ape eah ? -,- ha ! Alquran ~

alquran die bleh gagah lagi la ~ boleh cite senang la . 
*ait senang wahida ?
nope la .bukan berlagak ke ape , tapi senang kalau mengapai . . ade syarat la kalau nak senang kan .heee
hari first exam tu kira normal la.natural lagi kepala aku.bleh gi nak masuk amende2.
second day exam fiqh wa ahkam mirath . serius , mmg aku suka mirath . tpi bila dia satukan fiqh and mirath . aku rasa berat . Satu paper saje ~ menelaah dua buku. perggh ! mmg dugaan Allah beri time bebulan mulia ni .
time syahadah dlu bleh la. semua subjek deme kasi bercerai. Trial kali  ni ruju' balek dah.adeh ~ ponim2 .
aku mmg rasa give-up time paper fiqh tu.rse cam xleh dpat elok . ikut bahasa kami , rasa ceroi la . . hehe. rse nak nanges bila dah habis answer all the soklan given .buat pulak ustaz tapek dah habis mark paper 1 , haru biru .. 

 29/40 only ? faqot ? je ? T___T air mata aku cam nak  jatuh dah time tu .adeh ~ dalam hati cakap .

*wahida ! sabau wahida. sabau . Allah tahu mana terbaik . ada la salah kau kat mana2 .
aku rasa mmg salah pun , sbb smlamnya aku asek berat kat fiqh je , mirath konon2 dah pro la. ceh ! pigidah ! perasan kut wahida . padahal silibus ust ajo dalam kelas bukan ikut buku , tau ikut apa ? ikut suka hati dia .wink3 *___* xdela , ikut ilmu yang ada dalam kepala dia la.ustaz tu hebat :) 
*dah kutuk puji pulak. pandai kau wahida !
tapi taqdir tuhan . usaha aku mungkin Allah permudah . count2 , dapat la mandat  jayyid jiddan . alhamdulillah ~ ^^ aku bersyukur sgt , Allah itu tak akan mengecewakan hamba2 NYA :)
utk minggu first , dua hari tu je exam . seronok kemain laa , utk paper seterusnya minggu depannya , tapi hari selasa . mmg cuti sakan laa , dah la habis pun hari khamis. lagipun. minggu tu bebudak balik umah . so ? kosong la asrama .Ade la dua tiga kerat duk di asrama . tapi major balik laa ~ 

Time cuti yang diisi dgn setadi .:D

dlu kalau syahadah , meja NURHA yang sebesar alam tu aku hangkut naek atah katil. Kali ni aku Bersilat kat bawah pulak .hehe . bawah kipas .atas simen . memang meja tu takkan kosong selagi ! selagi tak habis exam . bersepah mepah dengan buku dan kertas2 aku .aku tak tahu la kalau aku duk di uni nnti . camne la ? =='
tidak dapat digambar kan .hee ~ 
hari selasa akan dtgnya exam tauhid mantiq , sub yang paliing aku minat , ececeh , smua minat . xdela. sub mantiq mmg best tahap petala langit ke7 ciptaan Allah subhanahu wata'ala .hee ~ tambah2 bila ustazah RAHMAH yang kapten . mmg syok laa ! ustazah tak habis lead gak sub tu . tapi .tapi ! aku hafaz smpai mana yang blajo ~ bila faham ? mmg mcam ferrari la masuk dlam otak kan ?:) Alhamdulillah ^^
tauhid ? tauhid tu kan . bnyak yang nak ngapai nye  adalah ? adalah dalil . .tapi alhamdulillah . so far ,. aku bleh gi lead. walaupun tak smua dalil aku hafal .ngee ! >,< 
ha ! keadaan sekeliling bila exam ? bila exam , baju yang dah dibasuh dan dah kering kontang pasti tidak akan dilipat .wawawa ~ bukan sengaja tamau lipat tau kome . . sbb mmg bila exam , pantang tgok orang pgang buku ,msti nak pgang gak .mmg baju banyak. buat plak style kitorang . kumpul  bju skali . deme lipat , ambe susun dalam almari . 
*kekadang tuh , deme lipat deme susun. aku ? goyang kaki. hehe
bila dicakap cmni bunyi . .

weh , baju bertimbun mak aieee ~ dah nak dekat sma dengan gunung semanggoi dah weiii. . sape nak lipat !


biar dulu , japgi lipat ~ 


=='  oke .


biar punya biar .hameeeek kau ! punya bergunung la kate baju tu . .haha.aku pun terfikir . kalau mcm ni la gamoknye , xde de layak nak kawen time stdy . sian kat suami jela nnti . tapi. kalau dpat suami yang memahami best gak . dia faham isterinya adalah seorang yang gigih bersetadi.

*banyak la kau punya gigih wahida ! tak dak tawazun langsung ! huhu ~ 
kalau aku kawen time stdy , agak2 suami aku tu boleh trima tak bini nye mcam nih ? kui3 :p
tapi xdala aku nak buat mcm ni bila dah kawen . even kawen time setadi pon , i know my responsible. .ececeh ,:p
dun wori la, orang kata bila dah kawen. akan pandai dan reti la kawal keadaan kan . .:)

then ! 

hari senin tu , ade kelas mantiq ! huuuu ~ tu yang siokkk tu . . tapi yang kerugiannya,stdnt stam yang laen tak balik asrama gi.so ? terlepas lah kelas itu. alah , ustazah pun, mmg laju tahap giga ! aku smpat take note yang mana smpat la .balik tu aku buat note beasau2 kat a4 paper . amek paper clip . aku buat wane wani . biar mudah nak mengingat kan.:) oke . tauhid mantiq bleh agih . .tpi minggu tu mmg smua sub killer !!! 

selasa : Tauhid mantiq.


rabu : tafsir wa 'ulum quran


khamis : Nahu Sarf 


die jadi killer tau sbb apa ? sbb sub ni la bnyak tak habeh silibus kecuali tauhid .huhu .lagi satu sbb mungkin bnyak yang nak kena hafal .mmg subhanallah. susah tahap dewa .:p tapi time cuti tu aku pulun tauhid mantiq  je , yang len tak sentuh langsung.ngaa !

the third day exam . alhamdulillah .boleh jawab . cot cet skit laa dgn kakak habsah . tapi bukan tiru pun .tnye sesikit  je ..hehe ^^
habis tauhid mantiq ., balik asrama .bukan lega . serabut laa .tafsir tak tahu mende nak baca .huhu T__T cane ni ?cane ni ? hm , ustaz ada bekalkan tafsiran melayu dia . aku gasak bca yang tu lah. . baca tak baca la . sbb tak faham . tak faham mne leh nak reti dan nak faham .
* ayat ape ni waida ? hehe
budak2 laen pun , setadi tak setadi  je . . lagi kuat r aura tak mau setadi tu .wehehe nakal kan kakak stam niii ~ 


seronok sgt la time ni , trial tak ingat .wee ~
hm ,masuk dewan utk exam tafsir wa'ulum quran . tu diaaaa ~
sebenarnya dah tak ingat soklan tanya apa .wehehe.tapi ikut pengalaman , kalau tak baca sgt , xkan dpat full the answer dgn baek .yang tu la terjadi pada aku ==' hamek kau . sape suruh tak baca .mmg rasa la guane .
paper dua plak .lagi laa .surah awal pun terkial2 .nak amek surah kedua ketiga . . masak laa kat situ .ya Allah , utk tafsir ni , doa2 moga lulus la .  jangan Rasib sudah . . rosak result nnti .huhu T__T
takpela , dah selesai pun paper 2 , tggu habis waktu aku pun tubik dewe . kepala tak henti mikio lagi pun . .mana gaya la aku nak setadi nahu ngan sarf ni . boleh pecah urat dalam otak ni .huhu ~
balek2 , bilik .lepak sat .solat , amek quran baca . nak tenang kan hati kan .:) lagipun amek pahala lebih skit ramadhan2 kan .^^
balik bilik perghhh ! semua LENA ! haru sungguh deme ni . yang cek Zabbab kabir dah terpusing kepala 360 darjah dah time die pulun quran , hehe , sow ? balik bilik msti nak tidoq . adedeh . tambah plak petang an , ,aku pun cam tergugat la kan . tpi dalam hati . .
*wahida , kau tu dah tak hebad nahu sarf . .apepun tak ngapai gi . .
aku bukak buku gak , lawan nafsu semua.hehe
akhirnya buku aku buka , A4 Farah Afiqah a.k.a sahabat aku calas utk membuat nota warna warni .best buat nota. aku contem besar2. biar ingat ! hehe :)
alhamdulillah . aku hafai yang mana ustaz menagajo .. selebihnya , let it go . ececeh .apa nak full dalam kotak answer nnti ? wuhuu ~
keesokkan paginyaaaa ! 
ada perhimpunan sa dalam 15 minit. tu pun smpai2 terus duduk and tadarus quran . .habis pada tu ,
paper 1 .. boleh tahan la soklan .sbb pagi tu buat revesion sikit ngan Aisyah . ni aisyah . .


aisyah , aku sayanag hang ! hehe
selang nak   jawab paper 2 tu . .ada dlam 1 hours la . dan la nak buat muqarrar yang ustaz awi bagi . buat ngan aisyah ,and hafal ngan aisyah , syok setadi ngan dia . dah come . .hehe .aku salu ngusik die gak . :D
lpas 1 hours . .caiyook la kat aisyah ,moga2 die bleh wat .
bukak ketas sokle ! sebijik sebijan macam muqarrar yang ustaz kasi ! haru biru . .nasib bek tadi dah buat dan mhafal .bleh gagah laa mana yang ingat , ibdal i'lal  mmg aku tak tau .sbb tak faham .hehe
aku dah tak faham msti tnya ustaz awi . 
buat tnya dpat jawapan .fuiyooo !! 
ramai la yang bertanya. .so tak kisah la kalau nahu sarf dpat mandat mumtaz .wink3 *______*

balek bilik ! huuuu ~ rilek la sat .nak menanti minggu seterusnya lagi 5 paper . bnyak kut . .balik tu aku bukak buku komik yang aku beli time ceramah nuzul quran . dari storm readers company .:) release minda . lagipun hari last exam utk minggu yang ni laaa . malam nya ada iftar jama'ie ngan ustaz mukhlis .himpunan nuqaba2 .
jumaat ade program utk cari lailatul qadr .
alhamdulillah smua berjalan lancar . aku kena kasi tazkirah utk selingan antara solat sunat taubat .bagi deme segar. yela , karang tengah solat pun boleh kondem . tak ke haru ?
even ada program aku bukak gak buku .^^

paper seterusnya Tarikh adab dan balaghah . 
sebenarnya , tarikh adab tu la aku rasa sub killer dlu . tapi disebabkan ustazah kasi muqarrar gak. alhamdulillah , bleh kaver laa.balaghah mmg baca soklan spot jea . tak larat hadap buku teks. 
malam last program tidur agak lewat la.
esok bangun pagi rasa cam laen. badan rasa lemah , pahtu tekak sakit. ah sudoh .
*wahida takyah laa demam . exam ade lagi 3 paper esok . .
lpas kendiri .mmg bersin teruk sgt ! sah ! sah nak demam !
pi sekolah dalam keadaan yang berhingus dan tak larat.tapi apepun kena gagahkan diri gak la.sbb nak kena jawab soalan nnti .
waktu balaghah leh gi gasak .walaupun dalam dewan tu suara aku la yang duk bersin2 .=='
oke wahida dah nak demam. time paper tarikh adab aku tidur sat. pening ! T___T

ditaqdirkan Allah , aku demam teruk . migrain pun datang gak . memang sakit . dan aku menangis mngenangkan esoknya adalah paper 'arudh dan qafiyah . mujo farah afiqah bg nasihat . .

wahida , sabar .sikit je ni . Allah nak bg tarbiyah sikit .tangguh la paper. lepas mndi tidur terus ea .

T___T nanges dan angguk . aku akur .huu ~


lepas mndi mmg terus pi kat katil , and tidur. esok pagi masih panas bdan . makan ubat awal2 pagi .tidur balik .selimut tebal2 . dan akhirnya. . aku kebah skit . fikir pulak esok nak exam lagi .:') kuat dugaan tuhan . tarbiyah diri ni .amek buku dan bca !
dan last paper . . alhamdulillah .boleh  jawab dan demam aku beransur pulih .thanks Allah .:')

untuk trial ni rasa berat skit la dari syahadah . doakan result aku bagus la . moga akan lebih baik time exam sbenar .
Alhamdulillah , syahadah aku .^^

actly nak cerita panjang lagi tau . tpi cam dah letih .hehe . nnti kite  jumpa page laen .
dikesempatan ni , aseefah 'ala kulli ha~lin . .
kullu antum bikhair . taqabbalallahuminna waminkum :) 
salam eidul fitr . .

oke . salam alaikumullah ! ^^
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...