Rajin baca la , drop coment yau !


About Me

My photo
Wahidatul Akmar Ahmad Kamal . Pendosa yang tidak pernah alpa untuk memohon Cinta DIA . Moga Allah Redha Jalanku . Moga Allah Paut Hatiku . Moga Allah Sudi Dekat Denganku . Walaupun aku Pendosa , namun aku yakin , harapanku selalu ada :) Allah , Iringi setiap derap langkahku . Moga Ianya Penuh Redha ^^

Wednesday, March 27, 2013

Kerana Engkau Harapan Ummah ^^


* بسم الله الرحمن الرحيم *

Bila Allah Beri Kita peluang Untuk mencari ilmunya ,
Maka bersungguhlah Untuk menerima apa dari mana sudut sekalipun ilmu yg datang. 
:) 

Allahu Rabbi .
Terasa sangat rindu untuk berada dalam Kampus Tarbiyah .
Rindu Ingin Berada dalam Bulatan Usrah .
Rindu ingin mendengar tazkirah .
Juga Rindu ingin memberi tazkirah .
 Allahu Allah :)

Bila pula kelompok halaqah akan Di ketuai aku Untuk Zikrullah ? ^^
Rindu .Rindu .Rindu .
Allah .
Genggam Taqdirku .Aturkan Ia , Mengikut PerancanganMu :)

Moga Ia Baik Dimasa Hadapan :)


* UNTUK BAKAL DOKTOR PADA UMMAH *

Mabrook .Tahniah .
Kepada Bakal Doktor harapan Ummah :)
Semoga Jalan Tarbiyah .Kerjaya. dan Dakwah Kalian Dipermudah .
Jalan Ini Penuh Mehnah dan Trebulasi .
Maka , 
Kuatkan Hati .Cekalkan Jiwa :)
May Allah Guide .
May Allah Bless.

untuk Kakak .
Nur Fadhleen Binti Mohamad Nordin .
Kakak saya bakal Doktor .
saya bangga dengannya .
dan , Saya doakan dia .
Berjaya Dunia dan Akhirat .
Menjadi Seorang anak yang membanggakan orang tuanya .
Menjadi seorang kakak yang Solehah .
Isteri yang Menyejukkan hati Suami :p
Dan 
Bakal Doktor Yang dibanggakan Ummah ^^



Taqdirku ?
Hanya Tuhan Yang Tahu :)

Dedicated To : Kak Leeng ^^

Monday, March 25, 2013

Setianya dia Seorang Sahabat ^^v


بسم الله الرحمن الرحيم ..

Cukuplah , aku zahirkan sayang dan cintanya aku pada dia ,
Seorang Sahabat :)
Melalui penulisanku .

Setia .
Bagi ku dia adalah seorang yang mengenal erti setia dan 
paling rela berkorban :)
Bermula dari menjejak Kampus Tarbiyah , 
Sehingga kini sudah menemui dunia kerjaya .
Yang Setia disisiku adalah dia :')

"demimu Ku rela" 

Kata-kata yang sering diungkapkan dan mengandungi sejuta makna .
Ada dia , aku bahagia .
ada dia , Tawaku ceria .
:)

Bukan tiada yang lain , tetapi dia yang paling setia .
Moga Allah sentiasa mempermudah Segala urusannya .
Memelihara Imannya .
Menguurniakan kekuatan dan kecekalan dalam hatinya .
Menemukannya dengan yang layak untuknya .
Tidak biarkan hatinya terluka .
dan , 
Menghadiahkan SYURGA untuknya .


Nama Diberi Siti Nurul Asma Binti Rusly 
Dilahirkan Di Hospital Besar Kuala Lumpur .pada 19 Disember 1994
Tarikh Pertemuan pada 07 Januari 2009
seorang yang Kuat dan Cekal ^^

Ukhuwah Kami ada Sinergi .
Persahabatan Kami ada Ithar .

Ukhuwah dan Ithar .

1 + 1 = 3 

Apabila Ukhuwah ini dihubungkan dan berpaksikan Iman .
Segalanya Menjadi Luar Biasa .

Persahabatan dan Sinergi :')


Meski Gurau Senda , Gelak dan Tawa kami kasar dan kadangkala mengguris rasa .
Namun , Rasa itu tidak disimpan . .
Biar hanyut dibawa masa .
Terbang dibawa angin .

Cinta itu kami utama.
Persahabatan itu kami semat pada atma :)

Ukhuwah Kita .
Sampai Syurga ^^



Dia .. yang bernama .SAHABAT :)



Jalan kita ?
Biar Allah Tentukan .
Moga Jalan kita Ditaburi Redha dan dipenuhi Hikmah .

Siti Nurul Asma .
Wahidatul Akmar .

Cinta ke Syurga :)

Sunday, March 24, 2013

Siapa Tahu Aturan Tuhan ?


Bismillah .
Kembara Seorang Dai'e.

Assalamualaikum .Keifa Hal warga Blog ? Harap Sihat Hendaknya Bawah jagaan Ilah ^^ 
Rasa Lama sangat tak Buka laman sesawang yang dah bersawang-sawang ni . Berhabuk berkepuk dah blog ambe .akhirnya , mengambil kemputusan , Untuk gotong royong bersihkan BLOG ;p
Alhamdulillah .Allahu Allah .
Masih Dikurniakan kesihatan , akal yang sihat , Fikiran waras dan tubuh badan yang masih kuat
Untuk terus beribadah mengabdi diri pada tuhan sekalian Alam :) Allahuu Rabbi .
Bak kata penggulungan *penggulungan laluh , hee .
*membaiki Sejadah Iman Yang Terkoyak*

:)

* BILA DAKWAH ITU MEMANGGIL *

Alhamdulillah .Bila Minat kita itu pada benda kebaikan dan kepada Benda yang mengharap redha Allah
InsyaAllah Yang bermanfaat itu bakal hadir dengan sendirinya .
Panggilan dan Permohonan ana untuk mengajar di Kafa Integrasi Al-Amaniah dipermudah .
Tanpa Resume , keputusan SPM dan keputusan STAM , ana diterima Berkhidmat
di kampus tarbiyah tersebut .Jika Dahulu ana menerima pendidikan disitu ,
Sekarang ,ana mengambil alih tugas mendidik pula di situ .Allahu Allah .
siapa Tahu jodoh yang telah Allah tetapkan .:)

Bila hidup seorang , tanpa adik beradik dirumah memang sungguh mengajar erti BERDIKARI.
Sungguh ana tidak biasa duduk seorang diri , Diam tidak berkata , Sungguh Rasa kosong sahaja .
baru terasa *berharganya adik-adik* bila mereka ada :)
Masa begini akan sampai juga dan masa inilah akan mentarbiyah diri ana sendiri .
Bila terasa keseorangan , pengubat itu adalah solat , Zikir , munajat dan paling Mahal .
RINTIHAN pada TUHAN :)
Mujur lah Sahabat Sudi Pulang setiap hujung minggu jika tiada aral untuk menemani .

22 Mac 2013
Anak-anak murid selesai menduduki Ujian Prestasi .
Harapanku agar , mereka memperoleh keputusan yang baik .
Dan memperbaiki apa yang kurang .

Orang kata , Biar Tidak Pandai , Janji Akhlaknya terpuji .
Allahu Rabbi .
Benarlah .Jika pandai sahaja , tetapi Akhlaknya duduk di tahap bawah .
Kepandaiannya tidak akan terserlah .
Dengan Akhlak Yang Baik .Segalanya Pasti akan nampak Baik :)

Bukan mudah menjadi seorang pendidik .Bukan Mudah untuk mendidik .
Dalam mendidik .
Diriku Juga turut terdidik .
Terdidik dengan kesabaran dan Keikhlasan .

Mohon Doa agar segala dipermudah .
Dan dikurniakan kejayaan dalam melalui Taqdir Tuhan .

Taqdir itu Rahsia Tuhan :)


Alhamdulillah , Ini TaqdirNya ^^


بسم الله الرحمن الرحيم

Alhamdulillah ^^ Setiap Apa yang Allah bagi itu terselit sejuta hikmah .
Ianya menjadi Rahsia Tuhan .:)
Biarlah Ianya menjadi Sirr dalam Pengaturan Tuhan .
Yang Pasti Aku tidak pernah berhenti berharap .
Kerana Aku tahu , Allah lebih mengetahui
saat yang paling tepat untuk mengabulkan segala permintaanku .

Allah kadangkala , tidak memberi apa yang kita inginkan ,
tetapi beri apa yang kita perlukan .
Allahu Rabbi .

 شكرا لله .. رب يسر ولا  تعسر رب تمم بالخير 
... برحمتك يا ارحم الراحمين

Walaupun tidak dapat seperti mana yang diimpikan .Alhamdulillah .
aku redha dengan apa yang Allah tetapkan .
Dan sudah pasti Ianya datang dari Usaha aku sendiri :)

Start exam STAM 
16 oktober 2012 
Intiha Imtihan STAM 
23 oktober 2012

Sepanjang Seminggu Peperiksaan Bermula , Diserang Demam .Batuk Selsema .
Namun meminta Allah memberikan Kekuatan agar Dipermudahkan segala Urusan .
Meminta agar Allah menguatkan hati dan tenangkan Jiwa tanpa ada resah ^^
Alhamdulillah .Alhamdulillah .Wasyukur Lillah ;)

Sepanjang Study mengulangkaji menghafal dan mengingati segala pelajaran ,
tidak rasa seperti demam ,walaupun badan panas dan hidung berair .
sahabat-sahabat dan rakan-rakan yang lain turut bertanya .
"larat ke wahida ?"
Hanya menghadiahkan senyuman dan terus kekal di tempat study .
Di dalam dewan peperiksaan .
Selawat itu sentiasa beralun , agar tidak lupa .agar tajam fikiran .
disamping itu , mengingati JIHAD baginda Muhammad Rasulullah ;)
JIHAD baginda lebih besar dan penuh dugaan dari JIHAD kami .
JIHAD nabi : peperangan menghadapi musuh .
JIHAD kami : hanya peperiksaan :)

Allahu Rabbi :')

Selesai sahaja peperiksaan .Hanya Tawakkal .dan selebihnya DOA :)
moga Natijahnya BAIK ;)


30 Januari 2013 

Menerima panggilan dari Ustaz Zahibi dan Ustaz Wafir .
Menitis air mata .
Alhamdulillah :')
Disertakan Dengan Ucapan Tahniah dan Saranan melanjutkan pelajaran 
dari Ustaz-Ustazah Dari Sekolah .
Jawapan ku .

"Insya Allah Ustaz , ada rezeqi , Ada la tempat sy sambung belajar :) "


Mendapat Pangkat Keseluruhan Jayyid Jiddan :')
Rezeqi Aku .
Hanya Allah Yang Tahu ^^


:) 
Mesej Dari Ustaz Zawawi .

Taklimat Mohon Belajar Ke Timur Tengah ( Jordan , Mesir , Morocco ) 
Sesi 2013/2014
Tarikh : 25 Mac 2013
Masa : 9.00 pagi .
Tempat : Dewan Besar Sekolah Izuddin Shah Jalan Sultan Azlan Shah Ipoh.
Keperluan : Cabutan surat Beranak .
Sijil STAM arab Original . Borang IPT mohon Al-azhar (diisi pada hari taklimat) 
RM 100 untuk terjemahan .

Tersenyum sahaja menerima mesej itu .
Rasa mahu .tapi mungkin tiada rezeqi .
Ada rezeqi Yang lebih baik pada Masa akan datang .
Mohon Doakan :) 

Ma'attaufiq wannajah pada Sahabat-sahabat yang bakal 
melanjutkan pelajaran kesana .

Yang ke Jordan , Ada rezeqi kita berjumpa pada masa akan datang :')


Mohon doa Kalian . .

Taqdir itu Rahsia Tuhan :)

Friday, February 22, 2013

Bahagia Itu Anugerah Tuhan


Sedamai taman firdausi
Limpahan kasih sayang sejati
Seharum semerbak kasturi
Mengharumi hidup insani

Indahnya damainya
Keluarga yang bahagia
Itulah idaman impian setiap insan
Yang dahagakan belaian
Serta kasih dan sayang

Ketika insan lain berbahagia
Bersama keluarga
Namun kita masih meniti
Titian rapuh perhubungan

Mengapa kita terpisah daripada rahmat-Nya
Mungkinkah kita seringkali melupakan-Nya

Ayuhlah bina semula
Keluarga diredhai Alloh

Oh ayah oh ibu dengarlah rintihan
Dan luahan hatiku yang dahaga kasih
Jiwaku terasa terseksa ketandusan kasihmu
Marilah kita bina bersama-sama
Keluarga bahagia


http://www.youtube.com/watch?v=80N79zZ7hV0


Wednesday, December 26, 2012

Hari Pernikahan :)

Bismillah :) 
Kali ini Posting ana adalah sekadar gambar dan cite sikek2 je ya .nanti kisah cinta antara wan muhamad izat bin wan muhamad anas dan rohani bt hashim ini bagaimana ^^ alhamdulillah , barang sesiapa yang menjaga kesucian agamanya , maka Allah menjaga kesucian dirinya :) siapa kata nikah muda tu susah ? siapa kata nikah muda tu memusnah ? silap besar ^^ bak kata UAI , molek la nikah awal ya ~ terjaga segalanya ,, :) oke ,kita mula ya .scroll smpai bwah untuk entri ni  contohi mereka hihihihi :p

tarikh nikah : 24 disember 2012
pasangan ; Wan Muhamad Izat & Rohani .
Lokasi : Masjid Kedai Buloh Kota Bharu Kelantan .


Majlis pernikahan ini buat sekaligus dengan kenduri :) alhamdulillah kecil-kecilan sahaja dan berjalan lancar walaupun kelantan sekarang musim tengkujuh , hujan yang berpanjangan dan banjir di beberapa kawasan . Namun , hari pernikahan mereka alhamdulillah , tidak lah hujan lebat dan cuaca sedang2 shaja .alhamdulillah :)  ana tiba di kelantan pada 21 disember 2012 dan bergerak ke machang terlebih dahulu untuk menemui *ma ( hajjah narimah ) , *abah ( haji Muhamad Nordin ) *kak teen ( fadhleen qarteene ) *kak lini ( nur fazlini ) dan *baby kak teen ( qays yang montel ) ^^ terima kasih segala pemberian :) Insya Allah , ada rezeqi , ada  Jodoh , kita jumpa lagi ya ^^ bergerak ke Kedai Buloh kota bharu pada malamnya selepas solat Jama' .Persiapan dirumah juga sudah dilakukan .alhamdulillah .dapatlah membantu sedikit sebanyak :) mana yang mampu ,, ^^ Disebabkan Hujan , Baju nikah akak kotor , terkena percikan lecak , *baju sidai kat luar ==' termasuk tudung ana yang dipakai hari nikah nnti .*koyaa ,, mcam kita nak nikah .hee .spin mala sbelum nikah , memang satu dugaan la , Cuaca lembab , baju memang susah kering,ikhitar paling last , letak depan kipas :p tapi , over all .persiapan oke belaka ^^ sempat berkenalan dengan anak2 buah tersayang :) cik ida sayang ko awok2 sokmo tau ^^ begin ~ pagi itu ,, akak lewat siap nak pi akad nikah .terkocoh-kocoh la, tambah pula dengan hujan renyai-renyai :p

ibu mertua dah mesej , ada dimana ani ? :p
tengok rilek je kakak ana ni , macam tak gementar goh .huu ,hom la,,si suami sangat lah pemalu :p

peyo mesej agak2 ? cek abe kaaa ? :p

yang menghadiri majlis akad tak ramai , cukup sekadar sekeluarga belah laki , sekeluarga belah perempuan :) dan ana ,serta dua lagi sahabat sebagai wakil sebelah perempuan ^^ 

cuaca hujan , diluar masjid , bergambar bersama kak dan payung :p

family sebelah lelaki :)
Nak akad ingat memang kut dalam :) tapi ,, pintu kunci meyh ,, jadi .diluar lah akadnya akan dijalankan , time ni , sedang menanti tok ime maghi :)

time ni dah nmpak resah sikit , :p

Haa , duk duduk2 ni , tiba-tiba tanya , "beg duit akak mana ?" haha :p tertinggal dalam kereta , kak la pi amek :p


pahlawan dah duduk dah tu , bersedia :)



selesai tandatangan , terketar-ketar .baru rasa kak ya ?:P



merasakan debaran :) Bila turn ana ni ? :p

melihat dan mendengar tok ime baca :) serius dah time ni , takut jugak :p

itu dia lafaz SAKINAH :')

Ha part ni , buleh ah cito sikek dehss ? abang izat salam tok imam , pah tuk imam lafaz lah ,,,
 " aku nikahkan akan dikau , Wan Muhammad izat bin wan Muhamad Anas dengan Rohani binti Hashim ...... "
dokdam ( xsempat ) tok ime ngelafaz , abang izat potong ,

" aku terima nikahnya .. "

pah tok ime marah , hak3 :p tok ime kata ginim ..
" nanti , tak abih lagi ."

terkekek ana dan yang lainnya , huii ,,,xsabar sumgoh cek abe niiiii ;p
Sudahnya lafaz ..
" aku terima nikahnya , dengan mas kahwin yang disebut " * gini la kut , xklear sgt , jauh skek .hee
Alhamdulillah , maka berakhirlah zaman bujang mereka :) lepastu !! abg izat salam ayah kak , terus bangun nak mai ke kak , tok imam kata
" nanti ,, ada nak kena bgi ni ." haha .sekali lagi tergelak :p
tok imam nak bagi sampul hak borang pengantin sain tadi rupanya , abang izat tak sabar dah die :p
pah pi salam tok imam , bukan nak salam ayah kak .haha .
xpe, kita faham .dia nervous la tu :)

tu , abe izat tak betah .tak tahu nak buat gumana :p


sarung cincin , sekaligus pembatalan air sembahyang :)


sarung cincin pada sang suami :)

aiiiii , nak tanya lagi kena buat apa lepas sarung cincin ? salam r abe :p
pengantin kita :)

dari kiri .kakak abg izat .kak ani , abg izat .abg ipar abg izat :p pening tak ? haha
bersama ibu mertua :) *cikgu sekolah menengah sendiri :p

abg izat , ayah mertua *abg izat , kak ani :)

Keluarga Abang Izat :)

Najwa , ana , akak ,dan asma :)


eh2 , apa pulak gambo benda alah ni kan ? ala2 romantik gitu weeehhh :p hee ,
23 disember adalah tarikh kelahiran ana :)jadinya ..family buat suprise .hee .alhamdulillah , menghargainya,, walaupun sesimple mungkin kek span tu , ada bunga siap .hak3 , thanks alot ,, sayang abang2 and kak2 sokmo :)


bunga tu yang mahal tu , lawa :) fresh dari ladang :p

Oke :) sampai sini je gambar yang diupload :) harap oke lah gmbar tu ^^ bnyak lagi , tapi rasanya .cukuplah setakat tu , nnti upload gmbar nikah ana plak :p






okesss ..wahida pun nak juga ~ :) tunggu turn ana lak r yehh ..ma'assalamah .. :)






Thursday, November 15, 2012

Just Go On Wahida ~

Begin with Bismillah .With beautifull Asma Allah .With Perfect sifat Allah :)) Jat'aime Allah ^^
First and foremost , Thanks to My Lovely Mother , Hasnorida Bt Hassan , Without her , I can't stand now :')
Also syukran to my beloved siblings , Along .Ikim .Najwa and man ^^ 
*pstt , pehal wahida koya2 pakai english words nihhs ? haha 
eh2 .kome tak tahu ke , wahida belajar Muet lepas Stam tuhari ? haaa ~ jangan pandang ku sbelah mata .hua3 ~
oke la oke la .straight to the point .^^ hai semua ! lama dah wahida tak posting ,kali ni baru berkesempatan dan ada mood nak menaip panjang2 .ngee .apepun .wahida dah tamat exam stam 23 oktober yang lalu .Overall oke .alhamdulillah .dan wahida harap doa sahabat2 jela .untuk doakan kejayaan wahida .biar wahida dapat mumtaz sofi ~ dapat fly ke mesir .^^ ameeen ! *korang ! ameenkan cepat .! :)

Bila dah habis stam ni , bnyak benda yang wahida terfikir .sebab , hidup wahida tanpa ayah , serius memeritkan .syukur wahida masih punya mak .mak yang sanggup tanggung kehidupan dan kos sara hidup wahida and adik2 .*tak termasuk along, sbb dia dah kerja .so ? wahida kena tolong mak .wahida kena cari kerja .dan itulah yang paling wahida rasa berat .tahu sbb apa ? ehehehe .sbb wahida dah pernah kerja dlu .^^ .*bila dah kerja , rindu nak belajar tu mmg menggunung gila :)
serius .adek2 yang 'ter'ziarah blog akak ni .hehe. kome akan rasa bila kome keje smentara tggu nak wasal korang punye stdy :)) tapi , syukur dan alhamdulillah andai kata , mak ayah korang boleh support korang sambg study .:)) satu anugerah dan nikmat yang korang dpat dari ALLAH , so ? say ape ? Alhamdulillah :') Mehnah dan Ujian kita lain2 .kan ? wahida dengan ujian wahida .dan sahabat2 dengan ujian sahabt2 sendiri. tapiiii ~ Alhamdulillah sangat , Allah masih berikan Wahida kekuatan .berikan wahida rasa bahagia .:) dan berikan wahida rasa syukur. :)) *Allah sayang Hambanya ^^

oke , Intiha of exam stam , of course la budak stam semua akan pulang ke kampung masing2.pendek kata bawak haluan masing2.termasuklah wahida .tapi, yang sedihnya bila ~ perpisahan itu tiba .huhu T_T
even wahida tak tunjuk pun .deme tahu wahida sedang menahan kesedihan. haha .stop it wahida .sudah2 la ego tu .ngeee ~ apepun .walau jarak kita berbatu , namun .ukhuwah kita tetap padu .rabithah kita tetap kuat ! wahida sayang kome sampai syurga ! :))

dari kiri ,kak mimi ,kak habsah ,cikgu sara ,aisyah ,kak aen, kak wani,ustazah,
bawah dari kiri ,cikgu zah ,lyana ,tikah ,nurha ,ina :)

wahida akan rindu korang :)) oke. lepas habis stam .esoknya dah balik rumah .sebab , 3 hari lepas tu raya haji .so selalunya wahida tangguh balik rumah , kali ni takleh tangguh dah , sbb nak raya kan .satu lagi , sebab ,kena tolong opah and emak kat rumah .persiapan raya ^^ raya kat sni takdela semeriah raya dikelantan and terengganu ,tapi apepun seronok .dapat solat raya ^^ dapat duet raya .==' *wahida kau dah besar laaa ~ huhuhu .boleh la kata penat sbb balik tu sendiri kan .memang tahap habis berdikari dah tu .ngeee ~.lepastu kena setel pulut dua periuk besar .hailaaa ~ memang leteh tahap petalaaaaa punyaa ~ ngaaa .Bio laa ~ pulut yang dimasukkan dalam daun palas tu wahida baca doa pengasih .sapa makan akan terksasih kat wahida .huhuhu :p *gurau2 .heee. Untung gak la buat bnyak .sebab ? boleh bawak balik ehya .
*wahida dah habis stam pun nak pi skolah balek ?
naaaa ~ wahida pi sebab ade agenda laen .jeng ! haha ! and lagi satu sbb ade kelas Muet , tu yang kena datang .^^ pada siapa yang berminat la pun nye .kalau takse , tak maghi xpo ~ haaa .maghi doh kelate yo .. huhuhu .nak tahu ape agenda wahida lagi ? hee ! terjah !! 

kakak kesayangan ^^ kak rohani 

apesal tetiba wahida wak masuk gmba kak mi ni kan ? *nama mnja kak rohani kak mi .hehe .
sebab , inilah agenda wahida . .hehe *evil ~
wahida fly ke kelantan pada tarikh 30 oktober .yeah ! akhirnya .dapat gak ke kelantan secara sendiri ,lepas pi trip ke kelantan terengganu ngan STAM bulan 6 yang lalu .xpuas jale takdop pitih .tak puah gok derak ikut trip .ngee ~ so wahida mengambil keputusan utk derak bertiga .campur kak ani jadi 4 orang lah .:)) 
tiket 9.30 pagi , sampai ke KB jam 6 petang jugak la.mau patah pinggang duk dale bas tu ~ huhu .tido banyakkk .ngeh3 .ops ! lupa , yang menyertai wahida utk ke kelate ni adalah ,wawa onyet dan asma bam ~ huhu .nanti wahida upload picca neh ? kita cerita dlu .:))
oke , sampai di terminal KB , kak mi jemput untuk dibawa pulang ke rumahnya di kedai sulong .==' eh ? betul ke kak mi ? ngee .tapi2 ! dekat2 ngan Pantai Cahaya Bulan .^^ keluar selekoh , straight je ~ sapa .hehe.*cerita macam muhong jah wahida .hehe. 
eh ,mmg cepat la sapa , naik kete la tapinyaaa .huhu ~ :p

Family kak mi menyambut kami baik .alhamdulillah ^^ .dan secara otomotisnya .==' erk !
secara automatiknya , kami menjadi anak angkat mak abah kak mi .so ? kak mi akak kami laaaa ^^ sayang kak mi .hehe .dan sayang mak abah juga .:)) nak upload ,xde gambar .:)) insyaallah ,kalau ada rezeqi lagi wahida akan ziarah pada bulan disember ni .:)) sebab abg sulong kak mi nak menikah .^^ .sekaligus ke ~ hehe .ziarah kan ,.mesti ziarah bnyak tempat :)) 
ouh ya, pada awalannya , niat kami adalah untuk menetap di KIAS ( kolej islam antarabangsa Sultan Ismail Petra ) , disebabkan ada musykilah tertentu , kami tidak dibenarkan .sedih jugak la ~ sebab kak najah cakap boleh nak tumpang .bila conform semula , xboleh .xpela .allah mengatur yang terbaik .call la kak mi , kak mi kata  dia cuti sampai 3 hb 11 ! alhamdulillah ! memang peluang duk umah kak mi la ni .:)) dan lagi satu , rancang2 nak balik hari jumaat .lajak la hari sabtu .alang2 kak mi nak balek malam tu ke UUM , kami balek malam tu ke PERAK :))

sepanjang kami duk dikelantan , rumah kak mi :)) perhati keluarga kak mi :') seronok .
andai la family wahida lengkap dan sebahagia ini :) tapi Allah lebih tahu jalan mana terbaik untuk wahida kan .wahida redha dan menerima dengan hati terbuka dan penuh cinta pada DIA yang mengurniakan segala ^^ .
oke, kami dtang umah kakmi 30 , .31 hb oktober , kak mi tanya , 

'nok tubik mano adek2 ku?' *senyum
*semua senyum , buat muka dok tahu .haha
'mano2 la kak .mano hok best ?'
kak mi gelak .
'akak tak tahu mno best .tak jale diklate.'
memang orang kelantan takkan terjah kelantan sendiri .hehe.dia akan terjah negeri orang len .huhu

wahida pun cakap .'kak , kito pi pxb neh ?'
'pcb kito gi nnti , awa gi dek .hehe.'
*jeda.
'ha , cubo tra tanyo najah .'
good idea la tu .

so , keputusannya , kitorang siap2 , amek kak jah kat KIAS , derak KB ,tapi bukan jalan mana pun .dah berjalan tu ,pastu  jalan jem , gi servis cermin kete kak mi yang tetiba stuck bila kak jah masuk kete .haha .singgah masjid untuk solat .mesti la lapar ~ so ? singgah KFC .dan kak najah yang belanja ^^ thanks kak najah .yeaaa ! :))

kak najah and kak mi :))

cadang2 lepas make nak pi wakaf che yeh .kata kak jah nak cari jersi bui ke wahida .alaaaa ~ jersi kelate tu .hehe .wahida pernah minta dlu .pahtu kak jah kata , tggu dia dapat duet dlu .actly wahida saje je ~ ^^ tapi dalam saja tu ada gak r harapan nak2 jersi tu .ngeeee ! tak mengharap pun ^^ tapi tak sempat dah , sbb dah lewat .nanti nak hntar kak jah lagi .pahtu nak balik umah , jalan jem ~ ngeee .so ? elok turun floor bawah , npok big apple , kak jah tnye la , 'nak tu ke ?' cakap laa , nak ! haha .kak jah belanja .! dpat la big apple sokre so .:)) thanks kak najah .len kali leh blanja lagi .hui3
and bila dirunding2 balik ngan JTK aspuri Kias , kitorang dibenarkan menginap di KIAS selama semalam shaja .oke la tu dari xlea langsung an ~ kami dok di KIAS pada hari Khamis :) kirenye 1 hb november :))
Kakak kias menyambut *xdela sambut .hehe kire melayan kami baik la.alhamdulillah .sebab apa duk kias ? 
firstnya , sbb nak luang masa dengan kaka najah :) maklum lah , lama dah wahida tak lepak dan borak dan tidur skali ngan kak jah .^^ 
tapi , xdela borak sangat , xdela lepak sgt , dan xdela luang masa sgt .atleast , wahida dpat ade dekat dia .wahida tahu , dia dah ada yang istimewa .^^ mungkin yang lebih serasi dengan peringkat umur dia sekarang :)) wahida oke .kak fah orang panggil kak tu :) glad to know you kak fah :) take care my beloved sister :))

anda yang keduanya , sebab esok wahida kena pergi ziarah 'ma' and 'abah' di machang :))
*first time la ! mmg takut .~_~ tapi tak tahu mana datangnya keberanian wahida .huhu .kak jah kena ikut , tu yang nginap di kias utk mempermudahkan urusan .:)) malam tu tgok lappy kak jah .asmaa bam kena jahitkan tdg kak jah .wawa tdo jeeerrk .hehe. dan wahida ? usya lappy kak jah .hehe .tahan lapar ! lupa nak beli bekalan makanan time kak mi hntar tu .alamatnya ? berlapar la dimalam hari.huhu ~ siang tu , kak mi bawak gi KB mall .ececeh , cadangnya nak riadhah men bowling .
what kak mi ! maen bowling ? wahida dah la pakai jubah ni ~ huhu .eh2 .pakaian tak menghalang eaa ~ :)) pakai jubah pun bleh men bowling apeee ~ hee.tapi masalahnya , wahida tak pandai men bowling langsung .game boleh la cite .wahida winner .ngeh3 .
masuk2 je dalam tmpat tu .semua mata memandang kearah kami .wahida gelak je .sama la wawa ngan asma pun ~ haru2 .unbelievable ! pastu kak mi kata ramai ~ dengan selambe badaknyaa ~ keluar semula .then , wahida pun ajak kak mi pi kedai buku ^^ 
wahida ni pantang nampak kedai buku .ade saje nak dibelinya .lagipun , anak buah wahida suh belikan buku Hlovate :) nak cari lah .sbb cari merata2 dah.xdak .sbb Hlovate ni mmg laris karya dia .first masuk kedai buku tu mmg xde langsung .yang ada , 'contengan jalanan' .give up dah nak cari .sedeh ada gak .hehe. beli la satu buku motivasi .tajuk dia 'Tentang Cinta' karya Pahrol mohamad Juoi .:)Asma beli Beduk Diketuk .Krya Pahrol Jugak ^^ Jalan sat . Beli Ice blog :)) Then ! wahida tergerak hati nak patah balik pun .singgah popular ! dan Alhamdulillah , buku2 yang ditempah anak2 buah wahida ada kat situ :)) allah menggerak hati :))

Malam tu , tdo ngan kak jah ^^ dan pagi tu ,lepas baca yassin .godek lappy kak jah bukak cite hantu .haha. wahida mnat horror dan thriller :)
tgok sat jela .sbb ade yang akan pikap jam 11 nnti untuk dibawa pulang bertemu 'hajjah Narimah' dan 'haji Mohamad Nordin' :') terharu sebenarnya , sbb dpat jumpa 'ma' and 'abah' ni :) then ~ bila dah ade msj masuk hp .. 

'dah sampai dah kat depan sakan ni'

dari saat tu sampai kerumah , mmg jantung wahida bergerak laju seperti orang uang mngmbil bahagian dalam larian merentas desa antara benua .huhu ~_~ takut ! 
sesampainya di taman Ella tu .(mache) :) and . . 
bersua muka dengan cikgu narimah .^^ tolong cikgu narimah kat dapur .Makan nasi ayam cikgu narimah yang sgt sedap ,bersua muka dengan cikgu mohamad Nordin yang sangat ramah ^^ alhamdulillah .Allah permudah , moga Rabithah dan jalinan kekeluargaan ini kekal :) ameeeen ^^ 
tapi antara dialog yang tidak boleh dilupakan . . bila cikgu mohamad nordin berkata .

' yang mano satu hok nak duduk rumoh ni nnti ?' 
dush ! rasa ada batu berat naek atas kepala. 
rasa minyak cap kapak sebotol atas muka .
'tanyo lalu , mana satu .' *senyum dan gelak .
cikgu narimah menepuk bahuku dan mengusap2 bahuku .
'ha , hak ni .xpo2 .nnti ajak mak duk di klate neh .mkcik xse jauh2 nga mat ****' 
wuishhh ! skali lagi .:) 
meski malu gila2 dah xleh nak buat apa ~ namun bibir masih mmpu mengukir senyuman :)
senyuman gembira dan terharu kerana wahida diterima baik oleh keluarganya .
Alhamdulillah :') syukran Lillah .


wahida bagi 'ma' a.k.a hajjah narimah ,a.k.a cikgu narimah .sehelai tudung dan sepasang keronsang .:)) memadai lah .asalnya ia ikhlas dari hati wahida :))) *senyum tujuh juta megawattttt dah nih .huhuhu. 
cikgu narimah tapaukan nasi aye ! huhu .bagi biskut raya .bagi duet raya .ngee ~ alhamdulillah rezeqi .selesai itu , meminta diri .dan insyaAllah akan ziarah lagi jika ada kesempatan dan diizinkanNYA .lokasi seterusnya adalah Pantai Cahaya Bulan :)) memang kak mi janji petang jumaat .^^ sbb esoknya nak balik ke haluan masing2 dah :)) so , there you are ~~~~ 

asma.wahida.kakmi .wawa


Lepas derak PCB dan makan seafood kat kedai makan berhampiran , kak mi belanja , minum air kelapa susu .*baru first time minum kelapa susu :) yang len minum air kelapa ^^ memang sronok .lepas pekena nasi ayam di machang ~ pastu make lagi di PCB , time ni paling seronok ! , kami naek kereta .kak mi naek moto jadi tour guide la lebih kureng ,hehhe .apepun , kak mi .terima kasih sangat ! sudi belanja .:)) time ni kak najah dah xde ~ kitorng hantar dia balek KIAS dlu .lgpun keesokan hari dia nak exam .:)) lepas tu , pulak .sampai rumah area pkul enam lebih .kak mi ajak pi pasar malam , tapi singgah sungai jap .^^ 




time melawat ekspo MAIK .di area istana ^^


pagi sabtu sebelum balik jam 9.30 malam tu .kak mi bawak pergi pantai yang berhampiran dengan umah dia .:)) breakfast kat sana ^^ dan maen lari2 kat pantai .hehe .*mcam budak je .dan ~ main digigi2 air . .
saat2 akhir kan .sbb nak balik dah ^^ najwa merempit .hehe .bwak wahida :)) best sgt ! kak mi , nanti .ade rezeqi lagi .kita gi pantai same2 lagi tau kak mi ! :))










and the last moment malam tu akak kak mi balek dari sabah bawak anak2 buah dia ~ dan waktu dalam kete :)) sempat la snap picca ^^ tapi babak sedeh time kak mi nak naek bas tu ,xdela .simpan sndiri la .ngeee ~


wahida.bersama anak buah .wawa dan asma :)

last but not least :)) ilove kak rohani ^^ 
i love the whole family kak rohani .^^
i love cikgu narimah and cikgu mohamad Nordin also whole family ^^ 
i love wawa and asma yang sudi teman dan mengekor wahida .:p 
and ~ i love you kak najaha ^^ 
sampai sni sahaja entri saya :)) jumpa lagi pada posting seterusnya ^^ salamun alaik :))




by : wahida  a.k.a syauqah mawaddah :))



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...