Rajin baca la , drop coment yau !


About Me

My photo
Wahidatul Akmar Ahmad Kamal . Pendosa yang tidak pernah alpa untuk memohon Cinta DIA . Moga Allah Redha Jalanku . Moga Allah Paut Hatiku . Moga Allah Sudi Dekat Denganku . Walaupun aku Pendosa , namun aku yakin , harapanku selalu ada :) Allah , Iringi setiap derap langkahku . Moga Ianya Penuh Redha ^^

Saturday, December 11, 2010

ayer terjun :D

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh wamaghfiratuh ! hehe
keifa halukum? arjukum shihah bi'iryatillah wahifzhahullah..insyaAllah..ha,kali ni ana nak kongsi cerite(eh cite ke?) haha~ xpelah..senang gini.,ana nak kongsi perasaan(cewah! ayat dy..haha) ngan sahabat semua..seronok ni! ^^, huu~..pagi tadi,ayah ana ajak pi ulu yam,asalnye malas nak gi,sebab saket pala haa..=..=(akibat berjaga terlalu lama siapkan blog) hehe..tapi mak ikut same..ana pi laa..(bukan senang nak klua jalan ngan mak,sbb mak kan kijo..jadi,nok kua nge mok ni ado time jah..)kemas2 smua..then,trus pi! wah~
sampai2 je ctu,man lah yg paling exited! mak bukak pintu kete,dy dah menonong kua.(mak dgn geram nye panggil man dgn nada yg marah) ana gelak je..yela,man ni dah lame tak kua mandi mande..huu~ana ngan ikim(adik ana) bawak le turun segala perkakas2 kelah(mcm formal je..wawa) dah bentang tikor..
ulu yam! cantik kan air tejon ? ^^,
subhanallah~ cantik kan ? ni la keje ana(snap2 gambo pas bntang tika..wee~)waktu ni,ayah sama adik2 ana dah terjun dulu dah! tak dan2..:D hepi sgt..ana dduk tepi2 je..tak mandi..kalo kecit2 dulu,buleh la kan..sekarang dah besar,(macam besar sgt je.tapi mmg dah besar pun.ngee~)segan la..so,duduk and cuci mate dgn keindahan yang Allah ciptakan ni...:)
tu dia! ayah and adik..sejuk la tu!
ha..tu dia la..my abi and ukhtissoghir..dah masuk air kat tlinga? haha..ayah~ ish,nak celup kaki pun nda boleh.sbb ana pkey stokin! :D ikim bleh le..apepun,ana tak kisah..tgok ayor pun jadi ler..hee~nak tgok gambo gi ? jomm~( eh nak pi na kan? kat bawah ni je gambo..roll jela mouse tu.,ngee~) 
subhanallah~^_^
subhanallah~ cantik! sgat2..:) time ni ana pi dekat ayah..amik gambo ayah ngan man~ alang2 dah dekat ngan aye tejon ni..ana snap laa..(cewah,mcm photographer la konon hee~) walhal ble tgkap gambo,ade je kena komplen..:( tapi xpe..cemane pun dpat gak gambo lawa..:)
haha ! man takot~
ha! tu lah die ..man takut tu senanye..tadi die yg beriye sgt nak mandi aer tejon,ble dah masuk(baru ko tau..betapa sejuknye air tu mcengkam tulang..) huu~lepas je man masuk lam air,tak smpai sepuluh minit.Ana nmpak dy dah bertenggek atas batu,menggigil kesejukan..haha! gelak la ana time tu.."man! nape tak mndi lagi?" ana soal man.man geleng and dtg kat ana.."angah,man xnak mndi dah"..haha~ ape laa..tak smpai setengah jam..xpela..ana tukakn baju dy..:D
ini dia budak nakal..hee~^^,
 muka dy(sengih siput) haha..lepas ni,dy mintak makan! adeyy..dah la tikar tu kecik kan..xde la luas mane..(tmpat dduk tu pn kecit jeh..dy nak nyempit jugok..) huu~
last2 ana pun bangun laa..nak beraksi pulak..ngee~xdop laa..nak begamba pulok..td dah deme..ana pulak ler..hehe! "kim! take my picture.." ana ckap kat ikim..heheh.ikim pun ikut~ zass! 
ana suka dgr bunyi ayer tejon! tenang!
 



tak cukup satu! ana nak lagi..biase laa..bergamba ni dah jadi habit..hehe:)dari kecik lagi,bnyak nye muka ni la yg bergmbar(nmpak ke muka ? ^^,) "kim,nak lagi" thats my word! hehe^_^
acecey~ konon ja laa..haha
aish! pndg mane la tu? senanye ana nmpak monyet kat blah sane(mcm tipu je..pokok blah atah nu~ haha)xdela..ni nak pozing la ni..pozing ana paling ana suke wat.^^,huu~
kalo disemak semula gmbar2.kebanyakan nye pooz pndg tmpat leyn laa..wee~(eksyen la konon) ^_^ dah abis kat cni,ana snap pic ikim lak...dy mrah,kate pic yg ana snap tak lawa..haha(padehal ana tgok ok je..haha.mcm perasan je..-_-) ce try tgok..ni ha..
lawa ape pic ni kan? =..=


ha? ok je kan! hehe~ade style lgi..ngEe~pas ana dah snap2 gmbar ikim pooz..ana nak tgkap la gmbar mak..mak agak letih sbb mk ngntuk,yelaa..balik kje dah tgah malam kan..pahtu bejlan pg2..ngantuk menguasai mate laa~ apepun ana nak gak snap pic mak!
mak penat ni~
tu die mak ana..:D mak pun pozing gak..ana suruh mak pndg tmpat laen..ana snapkan gmbr..mak wat laa..smbil tu mate nye pejam..hehe(sian mak) lame cket~tempat ni panas..sbb cahaye matahari memancar arah kami..mak ajak pindah kat blah atah sane..ade batu besar..duk sana..ana stuju je..angkut smua! hijrah~ hehe:D kat ats nu pulak,ikim saje nak snap pic ana..ana lagi laa..on jep..ngeee~


nak balik,dan lagi snap2..muahahaa^_^

 ni lagi! dah smpai atas! tmpat yang agak terlindung dari cahaya matahari! memule mak ingat bleh la nak tdo kat area ni sbb terlalu ngantok! tp,tetiba..hadirnya satu famly mmbentangkan tkar deme bhampiran tpat kami! so ? xjadi laa...hee~ nasib baik ayah ngan adik ana sorg lagi tu da abes mandi! huui~ kami nak kelik dah..tokleh lelame bab mak ana nak kijo...then,siap kmas semua~ kmi pun btolak balik! :D


habis sudaaa~^^, saje nak kongsi! hati ceria alhamdulillah..insyaAllah..bile2 ade mase..nak dtg lagi..^_^ ! nak lame2..huu~
ok lah! ckup smpai cni jela..kite jumpa page lain! salam ukhuwah!
assalamualaikum warahmatullah~ ^^,

Friday, December 10, 2010

" wahida! ujian Allah tanda sayangNYA "

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh wamaghfiratuh...
ana harap,sahabat semua sihat dibawah jagaan Allah subhanahu wata'ala insyaAllah..
moga diri ana juga berada bawah jagaanNYA..(itu yang paling ana harapkan)..
'Allah itu maha mendengar'..Alhamdulillah,hari ni..kita masih lagi dikurniakan nafas..untuk kita terus bernafas didalam nikmat yang paling besar iaitu nikmat iman dan islam..syukurlillah~ :)
sahabat,perjuangan kita melayari bahtera hidup ini kadang dilanda badai bukan ? hamba mana yang kuat..akan meneruskan pelayaranNYA untuk terus bernafas dalam jiwa hamba yang taat kepada Maulanya..dan,siapa yang berputus asa,sering menyalahkan Allah,maka bahteranya serta merta akan karam..na'udzubillah..moga kita dijauhkan..dan moga kita juga tbah melayari bahtera diiringi cinta dan rindu untuk bertemu Allah~
kali ni..ana nak kongsikan tentang pelayaran hidup ana tika Allah berikan kesenangan,dan keperitan bila mana Allah menarik semula kesenangan itu..masyaAllah!(peritnya ana rasa..la takhaf la tahzan! Allah ma'ani.itu yg ana pegang) moga perkongsian ini dpat menjadikan ana lebih matang dan tabah menghadapi ujian..




location: bilik E 9.30 malam
"wahida,kamu balik mlam ni jugak kan ?" ana yg sedang leka menyusun baju sambil menyanyi kecil menoleh kearah sahabat kesayangan ana.Nur Jannah..(cahaya syurga) ana melemparkan senyuman kerana sememangnya ana sangat gembira kerana dibenarkan pengetua untuk pulang awal ke rumah(taiping) pada cuti penggal selama 2minggu.(rumah ana yg sebelum ini terletak di shah alam selangor,disebabkan ayah ana bekerja di perak..ayah mngambil kputusan untuk terus pindah ke perak)


"ha'ah..shh,jgn tnye kuat2 jannah..kang org dgar kang.." ana mengingatkannya tentang pesanan pengetua kepada kami yang dibenarkan pulang awal ke rumah. jannah senyum! indah.! ana meneruskan persiapan untuk pulang ke rumah malam ini! hati ana riang! tak sabar rasanya..


"k.wahida, ayah datang !" jerit salah seorang junior ana dari tingkat bawah yang baru kembali dari kantin selepas mengambil 'supper'.Waktu tu..Allah je yang tahu..betapa seronoknya ana."ala..ayah kamu datang dulu" rengek jannah.Ana tersengih girang."jom! kite nak balik dah" ana sudah siap dengan menggalas beg berisi buku dan satu lagi menjinjit beg berisi baju.
"balik dulu ea..kim salam mak ayah"..selesai wida'..ana terus mendapatkan ayah.senyuman ana lemparkan.
namun ayah tidak membalas.muka ayah penuh resah.Ana pelik..'kenapa ayah ?' hati ana berkalam sendiri.
pelbagai persoalan bermain di benak fikiran.
'masalah syarikat ke ?' memang syarikat ayah ana mengalami sedikit masalah,tapi ana yakin masalah tu boleh diselesaikan.Ana ketepikan segala perasaan tu.yang ana tau,ana nak balik! seronok!


on the way : atas kereta(naza) mood: girang
ana berborak rancak dengan along(abang ana) tentang asrama,kantin,sekolah,belajar dan macam2 lagi..biasalah.kami selalu berkongsi cerita.Mak dan Ayah hanya mndiamkan diri di hadapan.
"seronok sangat la kome..mak ayah tgah runsing ni" suara ayah baru kedengaran.Ana,along,ikim(adik ana)
terus terdiam."kenape mak?" Ana bertanya mengerutkan dahi.hati ana berdegup laju.


terbongkar!
Air mata ana tumpah! deras bagaikan hujan.terbongkar sudah keresahan di raut wajah ayah dan mak.
"kite kena cepat tinggalkan taiping ni..cina cari ayah" lirih suara ayah membuatkan ana bertambah sebak.
mak yang berada disebelah ayah turut menangis.teresak esak! ya Allah..bertambah syahdu hati ana..
ini pengkhianatan! hati ana bengang,sedih,kecewa.Ada dendam yang bersarang! 


beginikah kembar?
masyaAllah,chu(kembar ayah ana) telah mengkhianati ayah ana! ayah berikan pada chu jawatan sbagai pemegang akaun dlam syarikat ayah.segala keluar masuk duit di akaun,chu yg uruskan.tak sangka sanggup dia buat abang dia macam tu! dia khianat abg dia! abg yang duduk dalam satu perut! kembar lagi! inikah saudara kembar? inikah dia chu yang aku kenal?  
"chu berhutang dengan 'along'..chu kome suruh 'along' tu mnx duit yg dy hutang kat ayah..die kate kat 'along' tu.ayah kaye.." suara ayah sebak..air mata Ana tak boleh berhenti."kite tak balik rumah,terus ke lenggong(perak) ayelang(abg kpda ayah) tggu kat tasik raban,ayelang support tdo rumah rehat kat situ" cerita ayah.Ana sedar nada ayah bengang,sedih,kecewa..byangkanlah ..seorang adik boleh buat kat abg sndiri mcm tu..abg kembar! ya Allah..ana pejam mata rapat2,mengharapkan ianya satu mmpi..tetapi tidak! ianya realiti..




tasik raban:rumah rehat
"esok mak kena pergi rombongan kursus HPA kat pahang.cik sheila(m.teh ana.kakak sedara ayah) dah tggu sana" Ana lemah.Ana lihat mak.mak dah kurus.Ana tau mak susah hati.Air mata ana gugur buat kesekian kalinya.Ana seka perlahan.pening.pusing.kepala ana sakit! 
'ida xnak pergi la bang' mak bersuara lemah menyatakan kputusannya pada ayah.
'awak jgn da..pergi je..takpe abg ngan anak2 kat sni..' blas ayah.ditangan ayah Ana lihat ada tasbih!
masyaAllah...mata ayah terpejam..ayah berbicara dgn mata tertutup.Ana tau ayah tertekan.Ana tau ayah sedih.
malam tu,semua sedih! Ana tidur bertemankan air mata! ya Allah tabahkan hati kami..doa ana dalam hati.


stesyen bas simpang:hantar mak
luqman menangis(adik plg kecil) "mak elok2 taw" pesan ana pada mak..mak angguk smbunyikan wajah..Ana tau mak menangis."jaga adik ye.." pesan mak,selesai bersalaman,makberlalu.tubuh mak hilang ditelan bas.


balik tasik raban

"ayah singgah rumah,amik ape yg patut lepastu terus pergi.cepat tau.kereta ni dah kene 'mark' kalau cina tu nmpak habis la! " kata ayah tika smpai dihadapan pagar rumah ana ditaman simpang.
Ana masuk rumah,bersepah! tak terurus..'ya Allah'.hanya itu yg mmpu ana lafazkan.selesai segala nya,
kami terus beredar.Air mata ana gugur lagi! "terlalu murah air mata ana!"
ayah pinjam duit along utk beli sedikit jajan untuk luqman.luqman lapar..along beri duit pada ayah..
ya Allah..dpat x sahabat bayangkan bagaimana perasaan ana tika itu?
malam tu,ayah cuba ceriakan diri nya..bersembang dgn kami(anak2 nya) tapi Ana tau.ayah tak seronok.ayah masih memikirkan. "cube kamu bayangkan,cina tu dtg kat ayah.mintk RM500 sehari.mane ayah nak cari duit?kamu byangkan,chu kamu buat maksiat dgn perempuan lain dlam surau office!ya Allah.."
kate ayah.Ana diam.along dan ikim juga diam.tiba2 terdengar luqman merengek "tak booleeehhh".rupenye k.cik(adik ana drjah scnd last) mnx sdkit mkanan dari luqman."k.cik nak jugak!" k.cik bertempik nak mnangis. "PANGGGG!" pnampar along melayang mengenai pipi k.cik "along!!!!" ana menegah ! apekan daya..k.cik dah pun terdiam.pucat wajahnya..Ana menangis lagi.menenangkan kedua adik ana.mereka memerlukan ana tika ini."istighfar long! selawat bnyak2.." ayah menenangkan along yg sdg berdiri.dadanya turun naik menahan marah.Ana tau along turut tertekan..



pagi di rumah rehat
Ayah dduk diatas kerusi rehat.tgnnya hanya ada tasbih dan handphone."ayah nak ikut mak ke pahang"..
ayah bersuara,Ana memandang,Ana tau ayah perlukan mak waktu ini.aku mengangguk bersetuju.begitu juga adik beradikku yg lain.kami bersiap!


segalanya di pahang!
dlam perjalanan,otak ana kosong! hanya sedih menghantui.hanya kecewa! tiba2 ayah m'hentikan kereta di hadapan kedai yg amat asing bagi ana,'kedai no ekor'..Astaghfirullah...
ayah keluar,ana hanya memerhati.'bila otak dah serabut,apa yg dilakukan smua dirasakan betul'
Ana menangis lagi! "ya Allah long..ayah xleh wat cmni" luah Ana pada along.."ayah terpaksa ngah" blas along.along sebak! 
"ayah mintak maaf,ayah terpaksa" ucap ayah setelah kembali masuk kdlam kereta.Ana diam.benci ana kepada chu makin mggunung!
hotel
Ana dah jumpa mak! ana peluk mak..mak menangis! mak peluk semua anak2nya..ayah terus baring.penat memandu.memikirkan lagi masalah yang bakal tiba.sepanjang program makberjalan..,ayah xmahu mkan.ayah tak mahu keluar.tetapi..dengan dorongan m.teh,ayah keluar jugak.ayah mkan jugak.Ana bersyukur..m.teh pemulih semangat ayah dan mak!
rumah m.teh
kami tinggal dirumah m.teh selama sekolah ana cuti.M.teh la yg bnyak menolong.dia sentiasa ada untuk kami..ya Allah..moga Allah merahmatinya..segala kewangan,mkanan.m.teh uruskan.Ana bersyukur! masih ada yng sudi menolong..alhamdulillah..


habis cuti penggal,Ana serta adik beradik kmbali ke sekolah.sesi pembeljaran berjlan seprti biasa.Ana melupakan sbentar ttg apa yg berlaku pada keluarga ana..fokuskan pada belajar.Ana nk buat yg terbaik utk keluarga ana.Alhamdulillah,sekarang.ayah dan mak sudah ada pekerjaan.dapat lah menampung hidup kami sekeluarga.walaupun serba kekurangan,ana bersyukur! Allah masih mmberi keluarga ana peluang untuk terus jalani kehidupan.ya! mmg keluarga ana mnumpang.menumpang tinggal di rumah opah dan tok wan.ttpi,insyaAllah,ayah sdg berusaha utk mendpatkan rumah.
slepas kjadian tu,chu tak lagi kelihatan.entah hidup ataupun tidak? wallahu'alam~ biarlah Allah yg mmbalasnya.dendam ana dah lama terpadam! ana xsuka brdendam,hati yg berdendam sntiasa bersama syaitan! ana maafkan chu! tapi,chu tggunglah perbuatan chu diakhirat kelak! moga hidup kami sntiasa berada bawah jagaan dan payung rahmat Allah! insyaAllah.


*inilah kisah hidup ana..bnyak yg ana tak ceritakan.ckup lah sekadar ini..:)
buat perkongsian pengalaman hidup dalam keperitan..apepun..Allah ma'ana! 
"jgn risau wahida..ujian Allah tnda sygnya.."
smpai sini jelah ye..insyaAllah..lain page kongsi cerita lagi! :D
assalamualaikum warahmatullah!
to mr guilty: da siap punnn~ kisah hidupku..tapi bnyak lagi ana tak crita..nak tahu ?mcm biasa laa..tnya ana sndiri..hee~

Wednesday, December 8, 2010

tinta.untuk.kekasih: Ukhwah Kami, Syahid Ke Syurga

tinta.untuk.kekasih: Ukhwah Kami, Syahid Ke Syurga: "Bismillahirrahmanirrahim. Salam Ukhwah yang disulamkan dengan sebuah senyuman :) Harap-harap para penziarah blog ana semuanya sihat-sihat ..."

:man ana ? siapa aku ? :D

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh wamaghfiratuh..:)
selawat keatas nabi junjungan kita rasulullah s.a.w serta keluarganya tidak lupa para sahabat..
dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang..(kekasih ku)
ana mulakan tinta ini dengan sedikit pengenalan diri ..dari hamba hina yang dhaif lagi naif disisNYA

Man ana? :)
ana wahidatul akmar binti ahmad kamal(maknenye ape ye?nak tau? tnye ana sndri laa..wee~)
ana sedang menuntut di universiti ma'ahad al ehya asshariff( haha~ berangan je universiti..padahal baru skola menengah,apepun u jugak laa.! :D) ana mula menuntut disini pada tahun 2009..(wktu f3) tmpat menuntut awal lepas ana tmat sek.rendah, adalah,sek.men agama(arab) yayasan khairiah (tau ke agak2 kat mane? :D)sekolah ni..kat kedah..mula menuntut segala ilmu disini pada tahun 2007(form1) pindah sebab ? nak merantau cari ilmu merata tempat..ehehe~ :) ilmu dimana2 pun ade kan sahabat? jadi,dimana pun kite berada..
ilmu tetap akan dapat..cumanya,bergantung pada niat masing2 nak memanfaatkannya atau pun tidak..:) hm,umur ana sekarg 16..thun depan 17..waaaa~ dah jadi 'batch spm year 2011'..
yg lebih difahami 'candidate spm' laa~ huhu..ana takut sangat ! tapi,insyaAllah..ana akan lakukan yang terbaik..get najih~ :D sahabat2..ana mohon,doakan ye! ^_^
inilah area asrama..sekolah? adeyyhh..xsnap laa.hehe asrama pun jadi laa.:)
sape ni ? 'wahida laa~ huhu ^_^

punya impian? :D
ya! ana punya impian..(ana yakin..antum semua pun punya impian..kan3?)
macam2 impian ana..:) nk listkan mmg tak ckup ruang..ehee~
tapi takpe..untuk kongsi2 ana gitau yg ni je..xpe kot ? :)
tamat pengajian di umea selepas STAM ( sijil tinggi agama m'sia ) insyaAllah,ana akan aply universti(universti mane ea? smua lah! hehe..xdelah..antaranya) jami'ah fi yaman au syiria..
itu je pilihan hati ni..nak tau kenapa? (kerna jiwaku di sana! ^_^) ana mmg btul2 nak ke sana..itulah yg paling ana tak sbar nak tggu! yaman! nantikan aku! huu~ rindu bumi anbiya sebenarnya,,apetah lagi rumah KEKASIH ABADI ana..:) w'pun xpenah prgi..hati ni masyaAllah! terlalu rindu! moga ana smpai kesana fi wahidul yaum insyaAllah..! 
andai pnjang umur,ade rezeqi..smpai lah ana kat sna..mumtaz.mumtaz! :D lepas tamt pngajian kat sna,mgkin dalam 4tahun..nak kje! kje ape ? kalau dpat la..ana nk jadi pdidik,pnsyarah agama ataupun pendakwah bebas! waa~ mncbr tugas2 ni.perlu smgt yg kental..apepun,insyaAllah boleh kan? :)
adeh..tokleh tgok laa~ rase nak nangis! nak pi sini..insyaAllah..! boleh pi!

cita-cita? :D
ckap tntang cita2 ana yakin jugak antum pun punya cita2!
haa~ cita2 ana yg paling utama...ap ye ? hee~
ana nak masuk syurga! so ? ap yg ana kna buat ?
haa~ ni lah..ana kna lah taat pada Allah!
lakukan segalanya ikhlas kerana DIA!..lagi ?
sebenarnye,,nak masuk syurga bukan senang( mcm masuk rumah hee~)..
sesuatu yg payah untuk kita dapatkan mestilah bnyak ujian yg perlu kita tempuh..
terlalu bnyak! yelah..insan,xpernah lari dari ujian..bait yg ana selalu guna untuk pujuk hati apabila dilanda dugaan "jgn risau wahida, ALLAH SAYANG kau ni..sbb tu DIA uji kau" :')
serta merta bibir ana melakar senyuman! walaupun hati,sarat dgn kesedihan..
'senyum dalam dugaan adalah rahmat sebenar dalam ujian'..jadi.senyumlah! kerana ia bisa meredakan resahmu..:)(istighfar,selawat,zikir) daeman kan yg ini..psti tenang! ana jamin..
kalau tak yakin..jaminannye Allah! :) ok lah ..habis kat cita2..:D nak tau lagi interview ana sndiri..hehe:D
moga cita2 ana tercapai! aminnnn~

ana sayang siapa? :)
mestilah Allah and kekasihNYA ! siape?( pencipta kasih sayang jua muhammad s.a.w)
lagi? ana sayang keluarga ana! ayah,emak,along,ikimk.cik and luqman..
kalau ana hilang mereka.,masyaAlah tak dpat ana bayangkan..tapi,hidup perlu diteruskan kan? 'ya Allah engkau pnjangkanlah umur kami! matikanlah kami bersama dalam nama yang baik,jgn kau matikan kami dalam nama yg buruk' ammmiiinnnn! :)
lepas usrati..mesti lah sahabat2 ana! waahh~ shabt ana,penaik smangat ana..
penenang jiwa ana..:) 'jannah,asma,basyirah,lyana azman,and k.cik'..sayang antunna smpai syurga! xlupe jugak pade yg lain2..sayang semualah! buat 'kesayangan' ana..
ukhuwah kita hingga syurga! ingat tu..:D 
sahibah dunia akhirat! dari kiri(jannah,ana,blakang tuh nyak,asma,k.cik dudk tu lyana)
sayang demo sokmo lah! huhu:)


inilah kesayangan ana~ pernah dgr @ fahm 'teman ke syurga?'..:') nur ishraf najahah ismail:D
sape tak tau mmg xakan faham..nak tau? tny ana! wee~:)
segala yang ana citekan adalah benar..wee~(nak merepek dah) huhu~ smpai sini jelah kot? mau lagi? lain page lah..hehe..:) ape yg pnting?(bukan kjesama cam cite wonderpet tu! haha)*_^ (ade sorg kwn ana ni.mnat wonderpet..katenye comel! haha..bile ana kate 'tak' dy kate ana tak punya perasaan..huu~ apepun..dy baik! 'K.T' :D..ape yg pnting biarlah niat semuanya kerana Allah! insyaAllah,ape yg dilakukan mendapat berkat! 
selamat berjuang sahabat! 
post by: ana :) bace2 lah 'k.leng' walaupun tkde pasa k.leng,huhu! nnti lah! laeng page ito cito pasa k.leng pulop deyh.muahaha..:D
ok2..assalamualaikum warahmatullah! :)

Tuesday, December 7, 2010

: Kenapa Istighfar ?


Kita sering dianjurkan beristighfar dalam menjalani kehidupan seharian kita. Ia dikatakan sunnah Rasulullah kerana Nabi Muhammad sendiri selalu beristighfar.
Ibnu Umar menceritakan, kami pernah bersama-sama dengan Rasulullah dan kami mendengar Rasulullah mengulang-ulang membaca sebanyak 100 kali doa yang berbunyi: "Ya Allah ampunilah aku dan terimalah taubat ku, sesungguhnya Engkau Maha Penerima Taubat lagi Maha Pengasih." (Hadis Riwayat Abu Dawud, Turmidzi dan Ibnu Majah, dishohehkan oleh Imam Turmidzi)
Kita memandang istighfar sebagai suatu amalan yang perlu dilakukan selepas melakukan dosa, sepertinya selepas sedar dari mengumpat.
Ada juga yang menjadikan istighfar sebagai ayat "melatah". Seperti dalam keadaan terkejut.
Kasihan sungguh kita, selama ini kebanyakan istighfar yang dilafazkan di luar kesedaran kita!.
Bila ditanya pada diri sendiri, mengapa kita perlu istighfar? Maka timbullah jawapan berdasarkan logik akal fikiran.
"Agar tenang", "Agar dosa diampunkan", "Agar hidup diredhai Allah" dan seterusnya...
Tapi adakah kita berpuas hati dengan jawapan berdasarkan logik akal fikiran kita saja? Dalam setiap persoalan, kita hendaklah mendasarkan penilaian kita berdasarkan al-quran dan as-sunnah. Mari kita bertanya kepada dua bahan rujukan kita iaitu sunnah Rasulullah s.a.w dan ayat Al-Quran.
Istighfar agar memperoleh pengampunan dari Allah s.w.t
dalam surah an-nisa, ayat 110
"Dan barangsiapa yang mengerjakan kejahatan dan menganiaya dirinya, kemudian ia mohon ampun kepada Allah, nescaya ia mendapati Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang."
Ini adalah asas kepada istighfar, dan setiap muslim sepatutnya memahami fungsi istighfar ini.
Istighfar agar memperoleh perlindungan dari Allah s.w.t
Dari surah Al-Anfar, ayat 33
"Dan Allah sekali-kali tidak akan mengazab mereka, sedang kamu (muhammad) berada dianatara mereka. Dan tidaklah (pula) Allah akan mengazab mereka, sedang mereka meminda ampun"
dan dari surah Gharfir/Al-Mukmin, ayat 7-10
"(Malaikat-malaikat) yang memikul 'Arasy dan (malaikat) yang berada di sekelilingnya bertasbih dengan memuji Tuhanny dan mereka beriman kepada-Nya serta memohonkan ampunan untuk orang-orang yang beriman (seraya berdoa):
"Ya Tuhan kami, rahmat dan ilmu yang ada pada-Mu meliputi segala sesuatu, maka berilah ampunan kepada orang-orang yang bertaubat dan mengikuti jalan-Mu dan periharalah mereka dari azab neraka.
"Ya Tuhan kami, masukkanlah mereka ke dalam syurga "Adn yang telah Engkau janjikan kepada mereka, dan orang yang soleh diantara nenek moyang mereka, isteri-isteri(dan suami), dan keturunan mereka. Sungguh, Engkaulah Yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana"
"Dan peliharalah mereka dari kejahatan. Dan orang yang Engkau pelihara dari kejahatan pada hari itu, maka sungguh, Engkau telah menganugerahkan rahmat kepadanya dan demikian itulah kemenangan yang agung."
Lihatlah, bagaimana mulianya manusia yang memohon ampun kepada Allah. Sehingga para malaikat mendoakan mereka sedemikian. dan doa para malaikat bukan hanya untuk individu yang memohon ampunan Allah, bahkan untuk nenek moyang (ahli keluarganya yang telah meniggal), pasangannya, dan zuriat mereka (anak, cucu, cicit dan seterusnya).
Istighfar agar mendapat kesenangan dan terlepas dari keadaan risau dan resah.
Diriwayatkan dari Abdullah bin Abbas radhiyallahu 'anhuma, bahwa Rasulullah telah bersabda: "Barangsiapa melazimkan istighfar, maka Allah akan jadikan jalan keluar dalam setiap kesulitan hidup, dan jadikan setiap kegundah-gulanaannya menjadi kebahagiaan dan Allah akan memberinya rezeki dari jalan yang tidak disangka-sangka."
(HR. Abu Dawud dan Ibnu Majah)
Mari dengarkan sebuah kisah dari sebuah kitab Tafsir Al-Maraghi hasil tulisan seorang ulama bernama Ahmad Musthafa al-Maraghi. kisah tentang seorang tabi'in (generasi ulama selepas sahabat rasulullah) yang bernama Hasan Al-Basri. Hasan sering didatangi mereka yang bertanya hukum agama dan meminta nasihat atas segala persoalan.
Suatu hari Hasan didatangi seorang lelaki yang mengadu tentang kelaparan yang dihadapinya. Hasan dengan penuh perhatian menjawab "Istighfarlah kepada Allah swt"
Datang lagi seorang lelaki meminta Hasan untuk mendoakannya agar dia mempunyai zuriat. Hasan menjawab "beristighfarlah kepada Allah swt"
Kemudian datang lagi seorang lelaki yang kebunnya mengalami kekeringan. Hasan terus menjawab "Beristighfarlah kepada Allah swt"
Kelakuan Hasan tadi amat menghairankan penduduk sekitarnya. sehingga seorang dari penduduk itu bertanya kepada Hasan "Beberapa orang lelaki mendatangimu mengeluhkan berbagai persoalan, tetapi engkau hanya menyuruh mereka semua untuk membaca istighfar!"
Maka Hasan menjawab "Aku sama sekali tidak mengatakan apapun dari diriku sendiri. Sesungguhnya Allah SWT berfirman (seperti itu)".
Firman Allah yang dimaksudkan oleh Hasan adalah surah an-nuh ayat 10-12 yang bermaksud
"Maka aku (nabi Nuh) berkata (kepada kaumnya) "Mohonlah ampunan kepada Tuhanmu, sungguh, Dia Maha Pengampun, Nescaya Dia akan menurunkan hujan yang lebat dari langit kepadamu, Dan Dia memperbanyak harta dan anak-anakmu, dan mengadakan kebun-kebun untukmu dan mengadakan sungai-sungai untukmu"
Contohilah Hasan al-Basri kerana sikapnya dan pemikirannya yang sentiasa berdasarkan al-quran dan as-sunnah.
Istighfar sebagai usaha memakbulkan doa.
Firman Allah dalam surah Al-Hud, ayat ke-3
"Dan hendaklah kamu meminta ampun kepada Tuhanmu dan bertaubat kepada-Nya. Nescaya Dia akan memberi kenikmatan yang baik kepadamu sampai kepada waktu yang telah ditentukan dan Dia akan memberikan kepada tiap-tiap orang yang mempunyai keutamaan (balasan ) keutamannya. jika kamu berpaling, Maka Sesungguhnya aku(Muhammad) takut kamu akan ditimpa seksa hari kiamat"
Kali ini, kita bacakan kisah tentang seorang alim yang bernama Ahmad bin Muhammad bin Hanbal Abu 'Abd Allah al-Shayban yang cukup terkenal dengan nama mazhabnya, iaitu mazhab Hanbali.
Suatu ketika itu, Imam Ahmad singgah di sebuah tempat yang kebanyakan mereka tidak mengenalinya (kurangnya teknologi ketika itu). keadaan sudah larut malam dan Imam Ahmad merasa letih dan ingin tidur didalam sebuah masjid. Tapi niatnya tidak kesampaian kerana penjaga masjid tersebut melarang Imam Ahmad untuk tidur di masjid. Imam Ahmad kemudian bertanya kepada penjaga tersebut sama ada dia dibenarkan untuk tidur di luar masjid, penjaga itu melarangnya. Imam Ahmad bertanya lagi jika dia tidak tidur, tetapi hanya berdiri di perkarangan masjid, penjaga itu melarangnya lagi.
Penjaga itu kemudian menolak Imam Ahmad dari masjid tersebut.
Seorang pembuat roti ternampak kelakuan antara Imam Ahmad dan penjaga masjid tersebut. Setelah jelas akan situasi Imam Ahmad, maka si pembuat roti mempelawa Imam Ahmad untuk bermalam sahaja dirumahnya. Imam Ahmad menerima pelawaan tersebut.
Ketika Imam Ahmad hendak tidur, dia terdengar zikir istighfar dari si pembuat roti yang sedang sibuk membuat rotinya. Imam Ahmad mendengarkan zikir itu sehingga boleh dikatakan si pembuat roti itu berzikir istighfar sepanjang malam.
Paginya Imam Ahmad bertanya kepada si pembuat roti mengapa dia beristighfar. maka si pembuat roti menjawab, "Setakat ini segala doa saya dikabulkan Allah melainkan satu perkara sahaja belum lagi".
Imam Ahmad bertanya "Apakah doa kamu yang belum di perkenankan oleh Allah itu?.
Jawab lelaki itu " Saya berdoa agar dipertemukan dengan Imam Ahmad bin Hanbal"
Maka kata Imam Ahmad : " Saya lah orangnya, Akulah Imam Ahmad Bin Hanbal, demi Allah, sesungguhnya aku telah diseret untuk menuju kepadamu."
(Sumber: majalah Qiblati, indonesia. edisi ke 8)
Besarnya kuasa Allah! Kerana sayangnya Allah kepada si pembuat roti, dibawanya Imam Ahmad kepadanya.
Dalam kisah ini kita juga patut mencontohi akhlak Imam Ahmad. Walaupun beliau mengetahui nama beliau amat terkenal dan dihormati, tetapi beliau tidak membanggakan namanya agar memperoleh pertolongan dari manusia. Beliau tidak mengungkit kebaikan yang telah beliau lakukan. Kerana jika beliau mengungkit kebaikan yang telah beliau lakukan dengan memberitahu namanya dengan mengharapkan balasan, maka khuatir Allah akan membalas dengan memadam segala amalan yang dibanggakan tadi.
"Jauhilah olehmu akan mengungkit-ungkit pemberian karena yang demikian itu dapat menggagalkan kesyukuran dan menghilangkan pahala." (HR.Muslim)
Inilah antara kebaikan yang kita perolehi jika kita selau beristighfar kepada Allah. Sekarang kita boleh lebih menghayati lafaz astaghfirullah hal azim dan yang seteru dengannya.
Bagaimana dan apakah lafaz zikir yang digunakan untuk beristighfar? ucapkanlah apa yang kamu inginkan selagi ianya membawa maksud mengharap pengampunan dari Allah swt, kerana istighfar itu sendiri membawa maksud memohon ampunan dari Allah.
Sesungguhnya Allah swt dan Rasulnya juga lebih mengetahui.
Beramallah kita seperti seorang muslim
Sehingga kita berupaya melaungkan "Saksikanlah! aku seorang muslim!" tanpa ragu.

Temui aku kembali pada hari yang pasti..insyaAllah ~

wanita manakah yang tidak mendambakan seorang pejuang risalah rasulullah ?
yang bisa membisukan para musuh islam dengan kalimah 'lailaha illallah muhammadur rasulullah'..
seorang rijaluddeen yang sanggup menggadaikan segala-galanya demi menegakkan islam ! inilah yang dicari..inilah yang dinanti..

'aku mencintaimu kerana agama yang ada dalam dirimu..
jika hilang agamamu,maka hilanglah rasa cintaku padamu...'


Bismillahirrahmanirrahim~

1 message received..

enti...
bukan ana tidak mahu memandang wajah enti,
tapi ana berdoa agar wajah ini menghiasi hari-hari nanti
hari-hari yang pasti..

bukan ana tidak mahu melirik senyuman pada enti,
tapi,ana selalu tersenyum didalam hati
agar senyuman ini 'mahal' di hari cincin disarungkan di jari,

bukan ana  tidak mahu bertanyakan khabar pada enti,
tetapi ana sering mendoakan agar suatu hari nanti,
ana tidak perlu bertanyakan dan ana sentiasa merasai.
di hari-hari yang pasti,,

bukan ana tidak mahu bercakap dengan enti,
tapi,ana ingin menghabiskan bicara-bicara ana,
tika mana ana dan enti  bukan lagi 'ana' dan 'enti'
di hari-hari yang pasti..

bukan ana tidak mahu berchatting dengan enti,
tapi ana takut jari-jari ini tidak diizinkan lagi untuk membelai rambut enti..
di hari-hari yang pasti..

bukan ana tidak mahu mesej dengan enti,
tapi bimbang  Allah menarik  kenikmatan ini di hari-hari yang pasti,
tika itu,mungkin Allah menarik nikmat cinta duniawi yang dinikmati waktu ini..

bukan ana tidak ingin memandang wajah enti,
tapi ana bimbang wajah ini tidak akan memberikan senyuman di setiap pagi 
di hari yang pasti,,

bukan ana tidak mahu memandang senyuman enti,
tapi ana bimbang senyuman ini pudar dan layu
di hari-hari yang pasti..

enti yakinlah!
percayalah...

bukan ana tidak ingin mengatakan rindu pada enti,
tetapi rindu tika ini tidak akan membawa ana kepada rindu illahi
kerana ianya bukan hari-hari yang pasti..

bukan ana tidak ingin mengatakan ana mencintai enti..
tapi ana tahu cinta saat ini tidak juga membawa kepada cinta Ana pada illahi..
kerana ianya bukan pada hari-hari yang pasti..

kerana ia bukan di hari-hari yang pasti,
ana tidak mahu agar hati ana dan enti mati.
lalu mematikan hubungan ana atau enti dengan ILLAHI..

enti,
intailah sebentar hari-hari yang pasti..
tika itu,andai ana jatuh,enti menghulurkan tangan untuk memberi ana harapan..
tika ana kesedihan, enti bersedia untuk tersenyum disisi dan menggembirakan..
tika ana keseorangan, entilah teman..
tika ana kelalaian,entilah yang mengingatkan..tika itu..ana dan enti..
bukanlah 'ana dan enti' lagi.
kerana,,

ia adalah hari-hari yang pasti..
berdoalah untuk hari-hari yang pasti,
hari-hari yang pasti bagi mereka yang menyandarkan harapan pada jalan kebenaran..
dan itulah jalan yang telah islam berikan...

moga kita dipertemukan nanti,dihari-hari yang pasti,seperti yang ALLAHU RABBI telah janji..
bagi mereka yang mana hati-hatinya tidak mati dihari-hari yang tidak pasti..
_________________________________________________________________

pasti...! yakinlah.. Allah sangat-sangat penyayang!! moga kita semua dibukakan pintu hati..
untuk anta2 dan enti2 sekalian...

* sangat-sangat menghargainya.Jazakallahu khairan kathira*

"ya Allah,andai aku rindu,biarlah rinduku bersulam taqwa.Andai aku sayang,biarlah sayangku kerana dakwah! 
aminnnnn"~ *hanya Allah yang tahu*

"jadikanlah dirimu mawar yang menyeri & menguntum di jalan dakwah & biarkanlah mawar itu terpaksa melukai tangan-tangan untuk merasai harumnya kasih Allah"

post by: syauqah_Qamar 
*p/s: ana ubahkan kebesaran tulisan ni utk mr.guilty..muahahaha ~ baca2 lah..mnx2 kmu nmpak..
kalo xnmpak lagi..nda tau la ana..hehe~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...